szerző:
hvg.hu

Újab probléma lépett fel az emberiséget értékes ismeretekkel gyarapító Kepler űrtávcsőnél, ezért a kutatók inkább alvó üzemmódba kapcsolták az eszközt. Október 10-én kiderül, maradt-e még benne elég üzemanyag.

Egyre inkább úgy fest, hogy megpecsételődött a Kepler űrtávcső sorsa, és hamarosan végleg elbúcsúzhatunk a NASA eddigi legsikeresebb bolygóvadász-küldetését teljesítő eszköztől. A Keplerben ugyanis már alig van üzemanyag, ráadásul a méréseket sem tudja folytatni, így egyelőre ismét hibernálták a szakemberek az űrtávcsövet.

A NASA legutóbb júliusban tette alvó üzemmódba a Keplert, hogy elegendő üzemanyaga maradjon ahhoz, hogy az általa őrzött utolsó képeket még vissza tudja küldeni a Földre. Augusztusban aztán elindultak a csomagok a NASA központjába, időközben azonban újabb probléma támadt, így a kutatók kénytelenek voltak ismét hibernálni az eszközt.

Az űrtávcsövet irányító csapat szerint néhány hete történhetett valami a Keplerrel, az ugyanis képtelen a teleszkópot a megfelelő irányba állítani. Mindez az alacsony üzemanyagszint miatt komoly probléma, ezért a szakembereknek nem nagyon maradt más választásuk, csak a hibernálás, így ugyanis talán még képes lesz az utolsó adatcsomagokat is elküldeni a Földre.

©

Erre egészen október 10-ig kell majd várni, bár még így is kérdés, maradt-e annyi üzemanyag az eszközben, hogy képes legyen végrehajtani a feladatot. Az űrtávcsövön ugyanis nincs olyan műszer, ami mutatná az üzemanyag szintjét, így a tudósok gyakorlatilag "vakon" irányítják. Ha azonban sikeres lesz az adatküldés, a Keplert újra munkába állítják.

Az űrtávcső az elmúlt 9 évben már 19 megfigyelési missziót hajtott végre, a NASA szakemberei pedig úgy döntöttek, a hátralévő időszakra már kihozzák belőle a maximumot. Eddig egyébként 2600 bolygót talált a szerkezet a Naprendszeren kívül, és még mindig bőven van adat, amit nem dolgoztak fel a tudósok.

Szerencsére attól nem kell tartani, hogy a Kepler után nem lesz majd mivel folytatni a megfigyelést, az utód TESS ugyanis már javában dolgozik. Néhány hete például egy szuperföldet fedezett fel a NASA új szondája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban