szerző:
hvg.hu

A fizikálisan jelenlévő pedagógusok mellett hamarosan hologram révén megjelenített tanárok is tartanak majd órákat a londoni Imperial College-ben. Az új technika kiötlői szerint óriási lendületet adhat az oktatásnak, és a hagyományos előadásokat is vonzóbbá teheti.

A Star Wars-filmekben látottakhoz hasonló módon kivetített oktatókkal és előadásaikkal kívánja benépesíteni intézményét az Imperial College London. Igen fejlett technikáról van szó, ugyanis a hologramszerű formában megjelenített személyek ugyanúgy láthatók, mint a valóságban, így nagyon kell figyelni, hogy az ember észrevegye a különbséget.

A módszer ráadásul valós időben mutatja a kivetített személyt, aki ugyanúgy hallja közönségét, akárcsak a másik oldal. Sőt: a hologrammok azt is látják, ha valaki nem rájuk figyel, mondjuk elkalandozik a tekintete. A háttértechnika ismertető során Los Angelesből és New Yorkból bejelentkezett személyekkel illusztrálták a kanadai Arht Media találmányát. Mindebből már látszik is, milyen előnyei vannak még: az előadást/órát tartó vendégeknek nem szükséges ott lenniük, ahol beszédükre sor kerül.

Az Imperial College Business School dékánja, Francisco Veloso professzor szerint a technika komoly lehetőséget ad arra, hogy az eddig ismert oktatási formát teljesen új élménnyé alakítsák át. Ezen kívül arra is alkalmas, hogy a világ másik oldalán élő szakembereket anélkül hívjanak meg egy-egy előadásra, hogy egyáltalán repülőre kelljen ülniük.

Azt még nem tudni, milyen előadások lesznek meghallgathatók a holografikus módszerrel, de kétség sem fér hozzá: a diákság azokra az órákra biztosan élvezettel ül majd be.

Hasonló technikával keltették korábban életre Michael Jacksont, de az időközben már elhunyt Stephen Hawking is használta. A holografikus képmegjelenítéssel egy magyar cég is ügyeskedik, arról itt olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre