szerző:
hvg.hu

Egy új EU-s fejlesztéssel a mesterséges intelligencia által működtetett hazugvizsgálaton is át kellene esniük a határ másik oldaláról érkezőknek. A szakemberek szerint a technológiával több probléma is van.

Az Európai Bizottság egy korábbi közleményéből derült ki, hogy a lett, a görög és a magyar határon is tesztelni fogják azt iBorderCtrl néven futó, új határrendészeti technikát. Ennek lényege, hogy a belépésre jelentkezőknek egy webkamera által feltett kérdésekre is válaszolniuk kellene. Mindezt a mesterséges intelligencia segítségével elemeznék ki, amely az arckifejezések alapján azt is meg tudná mondani, hogy az illető hazudott-e vagy sem.

A teljesen az EU által finanszírozott projekt összköltsége 4,5 millió euró, ötletgazdái pedig úgy vélik, nem csak a beléptetés folyamatát képes gyorsítani, a biometrikus azonosítási eljárásnál is jóval hatékonyabb. Emellett a terrorizmus és a bűnözés visszaszorítására is alkalmas. Több szakember azonban úgy véli, az eljárás komoly kérdéseket vet fel.

A Wired cikke szerint a hasonló technológiákkal egyrészt könnyű visszaélni, másrészt a mögöttes algoritmus akár olyan dolgot is problémásnak vehet, amellyel valójában semmi gond nincs. Jó példa erre egyes vírusírtók rendellenes működése, amelyek a nem káros programmódosulást is károsnak jelezhetik. A határon mindez azt is eredményezheti, hogy a rendszer veszélyesnek ítél meg egy teljesen veszélytelen embert, és a rendszerhiba miatt nem kap engedélyt a belépésre.

Chris Frith, a Royal Society – magyarul leggyakrabban Királyi Természettudományos Társaságnak nevezett – kutatója, neurológus szerint a technológia azért sem tűnik megbízhatónak, mert nehéz megkülönböztetni a hazugságot az általános félelemtől és szorongástól. Amely szintén azt eredményezheti, hogy valakit tévedésből nem engednek át a határon.

A szakember szerint bár az agyműködésben változások jelentkeznek, amikor valaki hazudik, ez önmagában nem lehet elegendő a helyzet eldöntésére. Frith szerint ráadásul nem szabad megfeledkezni a tudatos hazudozás "képességéről" sem, amikor már valaki úgy állít valótlanságokat, hogy önmaga is elhiszi.

Az új EU-s határellenőrző technológiát hat hónapon keresztül tesztelik majd. A begyűjtött eredményeket ezután elemezni fogják, s csak ezt követően mérlegelik majd, hogy érdemes-e szélesebb körben is kipróbálni. Arra jelenleg nincs garancia, hogy állandó jelleggel is bevezetik majd.

Magyarországon a tompai határátkelőnél végzik a tesztet először idén november 15. és december 15. között, majd jövőre január 15. és május 31. között. A technikát még nem élesben próbálják ki, hanem önkéntesekkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön