szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokáig nem lesz tárhelygondja annak, akinek számítógépébe, szerverébe a Seagate most bejelentett merevlemeze kerül. Az első tesztek már lezajlottak, és igen ígéretesek.

Óriási adatmennyiség, 16 TB-nyi információ fér el a Seagate most bejelentett 3,5”-es merevlemezén, amellyel már le is bonyolította az első teszteket. Az eszköz a HARM (heat assisted magnetic recording) technológián alapszik – ennél az eljárásnál lézerrel melegítik fel a mágneses felület azon részeit, amelyekre a biteket írják, s az írás utáni lehűlést követően stabilizálódik a rögzített jel. A HARM módszerrel nemcsak hogy megnövelhető az adatsűrűség, de igen stabilak maradnak a rögzített bitek.

A Seagate már túl van az első teszteken, és kielégítőnek találta a plug and play funkcionalitást, azaz az új meghajtó integrálásakor nem kell majd megváltoztatni az aktuális adatközpont-struktúrát. Az új HDD-t elsősorban olyan üzleti vállalkozásoknak ajánlják, ahol óriási mennyiségű adatot kell tárolni, és az információt gyorsan el kell érni.

©

A 16 TB valóban óriási adatmennyiség, egy ilyen lemezen elférne például 101 millió, egyenként körülbelül 170 KB-os fénykép, vagy nagyjából kétmilliárd oldal Word dokumentum, esetleg 5461 kópia a Microsoft Office 365-ből, illetve 280 MB/órával számolva 60 ezer órányi Netflix-tartalom. És ez még mindig nem elég a Seagate-nek: 2020-ra 20 TB-os eszközzel rukkolna ki, 2030-ra pedig megháromszorozná ennek a kapacitását.

A 16 TB-os HDD-k 2019-ben kerülhetnek a partnerekhez. Az árról egyelőre nem tudni, de szakértők szerint valószínűleg nem fog 500 dollárnál többe kerülni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Mit meg nem adnánk, ha Magyarországon is elérhető lenne ez az androidos funkció

Mit meg nem adnánk, ha Magyarországon is elérhető lenne ez az androidos funkció