szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai képviselő Adam Schiff szerint a Facebookon (és a Google-ben) a védőoltásokról terjedő álhírek és tévinformációk is hozzájárultak ahhoz, hogy Washington államban újra felütötte fejét a kanyaró. A két techóriás ezért extra lépéseket tesz az oltásellenesség terjedése ellen.

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az oltásellenesség, és ezt már nem puszta felvetés, az Egészségügyi Világszervezet adatai is megerősítik. 2018 első felében Európában 41 ezer ember betegedett meg kanyaróban, és közülük 37-en haltak meg, ami alapján úgy tűnik, már az oltásellenesség a legveszélyesebb járvány. A problémára a Facebook is felfigyelt.

A Bloomberg beszámolója szerint Zuckerbergék azt fontolgatják, az eddigieken kívül további lépéseket tesznek, hogy gátat szabjanak a közösségi oldalon terjedő oltásellenes dezinformációnak. Az oltással kapcsolatos álhírek könnyen terjedtek a platformon – különösen a csoportokban –, így ezért is törhetett ki újra a kanyarójárvány Washington államban. A helyzetre való tekintettel az amerikai képviselő Adam Schiff levelet írt a Google-nek és a Facebooknak is, hogy segítsenek a probléma megoldásában.

Érvelése szerint a Facebookon olyan tartalmak jelennek meg és kerülnek a nagy nyilvánosság elé, amely veszélyezteti az állampolgárok egészségét. A Guardian korábbi beszámolója szerint olyan hirdetés is futott az oldalon, amit egy oltásellenes csoport adott fel.

Zuckerbergék megígérték, lépni fognak az ügyben. A oltással kapcsolatos téves információk számát megpróbálák csökkenteni, és az ajánlások közül is igyekeznek kigyomlálni azokat, az ilyen témával foglakozó csoportokkal egyaránt. Emellett a keresési eredmények között is kevesebbszer találkozhatunk majd ezekkel, miközben a hiteles információk megjelenését tovább erősítik az oldalon.

A Google eközben úgy nyilatkozott, a YouTube-on csökkentik az olyan tartalmak ajánlását, amelyek a dezinformáció miatt ártalmasak lehetnek – ebbe pedig az oltásellenes kontentek is beletartoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!