szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A navigációs appok, például a Waze vagy a Google Maps igyekeznek kevésbé forgalmas útvonalakat ajánlani a felhasználóknak. Azt azonban sokszor nem veszik figyelembe, ha egy út például havazás miatt járhatatlan, esetleg veszélyes. Amerikában táblákkal és Twitter-üzenetekkel figyelmeztetik a sofőröket, hogy ne hallgassanak a térképalkalmazásaikra.

Több amerikai államban, például Kaliforniában komoly problémákat okoztak a népszerű navigációs alkalmazások, mint a Waze és a Google Maps a 2019 januári és februári nagy havazások után – írja a Mashable. Ezek az appok ugyanis igyekszenek úgy megtervezni a kért útvonalat, hogy elkerüljék a dugókat, vagyis a forgalmas útvonalakat. Ezért gyakran kevésbé forgalmas mellékutakra vezetik a felhasználókat, ami a városokban jellemzően egyáltalán nem okoz problémát, a városokon kívül viszont már más a helyzet. Az alkalmazások a forgalmi adatokat ismerik, azt azonban sok esetben nem tudják, hogy egy-egy mellékút teljesen járhatatlan a hó (vagy bármilyen más akadály) miatt.

Az érintett államokban a nagy havazások után számtalan jármű akadt el, mert a sofőrjeiket járhatatlan utakra vitte a navigációs alkalmazásuk. A nagy hideg miatt a járművek utasai több esetben életveszélybe kerültek. De még ha nem is volt ennyire súlyos a helyzet, a rossz utakra navigáló appok nemhogy gyorsították, de lassították a forgalmat, mert az elakadó járművek torlódásokat okoztak. Kaliforniában a hatóságok táblákon és Twitter-üzenetekben figyelmeztették az utazókat, hogy ne hallgassanak a navigációs alkalmazásaikra, és mindenképpen maradjanak a főútvonalakon.

A Google Maps és az Apple Maps nem kommentálta az alkalmazásai hiányosságait a Mashable-nek. A Waze szerint az alkalmazásuk felhasználóktól származó információkat is használ az útvonaltervezés során, ez előnyt jelent rossz időjárási körülmények közt. Ugyanakkor amiről a rendszer nem tud, azt figyelembe venni sem tudja, így valóban előfordulhat, hogy járhatatlan útra viszi a felhasználókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!