szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő hetekben megsokasodhatnak a választókat befolyásolni próbáló anyagok a Twitteren, a mikroblog ezért egy új eszközt ad a felhasználók kezébe, amivel jelenthetők a megtévesztő tartalmak.

Új eszközt vezet be jövő héten a Twitter bizonyos álhírek ellen, hogy így (is) akadályozza a beavatkozásokat a május végi európai parlamenti (EP-) választásokba. Egy kiberbiztonsági cég szerint a félelem valós, és azt is tudni, kik próbálhatnak meg ügyeskedni a háttérben.

A Twitter szerint új eszközük segítségével egyszerűbbé válik a felhasználók számára a választók szándékos félrevezetését célzó tartalmak megjelölése. A szolgáltatás április 29-től kezd működni.

A felhasználók eddig is jelenthették a kifogásolt bejegyzéseket a mikroblogon, de ezentúl itt azt az opciót is kiválaszthatják majd, hogy az üzenet "félrevezető a választással kapcsolatban". Ilyen lehet például, ha valaki SMS-ben, e-mailben vagy telefonon történő szavazásra buzdít, illetve ha rosszul közli a választás időpontját.

A közelgő EP-választások miatt nagy a nyomás a Facebookon, a Google-on és a Twitteren is, az Európai Bizottság ugyanis azt szorgalmazza: a cégek lépjenek fel proaktívabban a demokratikus folyamatok aláásását és a társadalmi-politikai feszültségek szítását célzó hamis információk ellen. A brüsszeli testület úgy vélekedett, előrelépés történt ezen a területen, de szerintük az internetes platformoknak további intézkedéseket kell hozniuk.

Mark Zuckerberg korábban úgy fogalmazott, a Facebook ma már sokkal jobban ki tudja szűrni a beavatkozási kísérleteket egy választásba, mint 2016-ban, azt viszont nem tudják garantálni, hogy a május végi európai parlamenti választásokkor is minden rendben lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőröket is meglepte, milyen horrorkaravánt fogtak az M5-ösön

A rendőröket is meglepte, milyen horrorkaravánt fogtak az M5-ösön

Több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt

Több mint 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal