szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A virtuális valósággal a régi idők eseményeit is átélhetik a felhasználók, legyen szó akár az első világháborúról. Ezúttal viszont a szokásosnál is különlegesebb VR-élmény született.

Ha hazánkban nem is, a tengerentúlon sokak hallhattak már Dan Carlin, a népszerű Hardcore History című podcast műsorvezetőjéről, aki ezúttal igen különleges projekttel állt elő: olyan filmszerű élményt készített a virtuális valóság segítségével, amely (majdnem) valósághűen mutatja be a világháborús közeget.

A projekt a War Remains címet kapta, s az eddigi beszámolók szerint nem egy tipikus számítógépes program, annál ugyanis sokkal hihetőbbnek tűnik: az Engadget újságírója, aki már kipróbálta, nagyon meglepődött, amikor bizonyos részekhez vezette a cselekményszál. Elmondása szerint néhány lövés hallatán érezni lehetett, ahogy remeg alatta a föld, máskor pedig a virtuálisban látott dolgokat tudta a valóságban megérinteni, így igazából is beleélhetette magát az eseményekbe.

Az MWM Immersive nevű stúdióval készülő munkához egy kisebb díszletet (többek közt lövészárkot) is építettek, a felhasználóknak ezen keresztül kell végigmenniük egy VR-szemüvegben, amely képet és hangot is ad. Mindazok, akik már megtapasztalták, a virtuális és a valóság furcsa keveredése miatt ijesztően igazinak tűnőként írták le az élményt. Carlin szerint a program új távlatokat nyit a film- és videojáték-készítés, valamint a televíziózás világában.

A különleges élményű War Remains nem marad hobbiprojekt, a hónapban esedékes New York-i Tribeca Filmfesztivál résztvevői is láthatják majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!