szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenleg enyhülni látszó amerikai-kínai kereskedelmi háború nem maradhat következmények nélkül. Mindkét felet lépésekre kényszeríti a megélt bizonytalanság, a globalizáció megbízhatóságába vetett hit elvesztése.

A Huawei ellen hirdetett embargóban csúcsosodott ki az amerikai-kínai kereskedelmi háború, (az ügy egymást követő részleteiről itt olvashatnak) ami most enyhülni látszik. A Huawei újra vásárolhat amerikai termékeket, igaz, bizonyos korlátozásokkal.

Persze elég egyszer átélni egy ilyen helyzetet, és többé senki sem szeretne kiszolgáltatott maradni, nem véletlen, hogy nem csupán a Huawei, hanem egyéb nagy kínai vállalatok is keresik/fejlesztik az amerikai termékek alternatíváját. Ezért is emlegetik a kereskedelmi háború nagy vesztesének a Szilícium-völgyi cégeket.

Az éremnek azonban van egy másik, és ismét csak Kínát sújtó oldala: a Nikkei Asian Review jelentése szerint egyre több amerikai cég dönt úgy, hogy kiviszi a termelését vagy legalábbis annak egy részét Kínából, többek között költségeik emelkedése miatt.  A szóban forgó cégek között van a Microsoft, a HP, a Dell és például az Amazon is. A HP és a Dell a világ első, illetve harmadik legnagyobb PC-gyártója (együttesen lefedik a globális piac 40 százalékát) a notebook-gyártásuk 30 százalékát tennék át máshova. Az Amazon Vietnámban gyártatná Kindle e-olvasóját és Echo hangszóróját, a Microsoft pedig Thaiföldet és Indonéziát nézte ki.

Korábban már hallani lehetett arról, hogy a Nintendo is inkább Dél-Kelet Ázsiában gyárttat le két új Switch modellt, és az Asus és az Acer is fontolgatja a gyártás áthelyezését. Az Apple nagy beszállítója, a Foxconn is hasonlóan gondolkozik, új gyártási helyeket keres, ami viszont megemelheti majd az iPhone-ok árát.

A nagy technológiai vállalatok lépése komoly hatással lehet a kínai gazdaságra is. A kínai QianZhan adatai szerint 1991 és 2017 között a kínai elektronikai export és import 10 milliárd dollárról 1,37 billió dollárra nőtt. A tech-cégek kivonulása könnyen megfordíthatja ezt a tendenciát, új riválisokat állítva „a világ legnagyobb tech-gyárának”, és akkor még nem is beszéltünk a feleslegessé vált munkaerőről.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége