szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hullámvasúton érezheti magát a Huawei, akire hol így, hol úgy hatnak az amerikai–kínai kereskedelmi háború épp aktuális történései. Sokan sajnálják a szépreményű céget, azonban könnyen lehet, mégsem ez a vállalat lesz végül az igazi vesztes.

Néhány év alatt jutott fel szinte a csúcsra a Huawei, és úgy tűnt, nincs, aki megállíthatja a szárnyalását. Azután az amerikai elnök bekeményített, a Kína ellen hirdetett kereskedelmi háború kapcsán jött az embargó, elvették a cégtől az Androidot, letiltották az amerikai alkatrészek szállítását. A napokban enyhült a szigor, jelentős részben feloldják az embargót, és elvileg minden folytatódhat (majdnem) úgy, mint eddig.

Azonban – fejti ki a The Next Web publicistája – a Huawei már sosem lesz a régi. Valami nagyon fontosat ugyanis elveszített, méghozzá a felhasználói bizalmat. A cég hosszú távú életképességét illetően komoly kétségek merülhettek fel a felhasználókban. Mindenesetre a mostani történések is megmutatták a Huawei legsebezhetőbb pontját: az ellátási lánc globalizált jellegét. Azért lehetett térdre kényszeríteni a céget, mert nagyban függött a nyugati beszállítóktól.

A Huawei története másfelől tanulsággal szolgálhat a többi kínai cég számára: mindent meg kell tenni, hogy senki se kerülhessen hasonló helyzetbe. Magyarul: a jövőben már valószínűleg sokkal óvatosabbak lesznek a kínai cégek a külföldiektől történő alkatrészbeszerzésben. Ez pedig nagyon nem mindegy, tekintve, hogy Kína domináns résztvevő az okostelefon-piacon, köszönhetően az olyan cégeknek, mint a Huawei, a Xiaomi, az Oppo vagy a OnePlus. Ezek a vállalkozások minden évben milliárdokat költenek alkatrészekre, Viszont minél több összetevőt állítanak majd elő hazai földön, annál több pénz marad Kínán belül, a nyugati technológiai cégek pedig sok milliárd dolláros bevételtől esnek el. Érthető ezek után – jegyzi meg a The Next Web –, hogy a Huawei-embargó vagy tágabb értelemben az amerikai–kínai kereskedelmi háború igazi vesztesei a Szilícium-völgyi cégek lesznek.

[Meg szeretném érteni: mi történhet most a Huaweijel? Buknak? Nyerhetnek?]

Ma még persze nem feltétlenül egyenértékűek a kínai termékek a nyugatiakkal (az ARM chipkészletének, a Google Androidjának egyelőre nincs valós alternatívája), de az idő a kínaiaknak, és a jól képzett szakembereknek dolgozik. S hogy mindez nem új keletű, azt jól mutatja, hogy már 2015-ben meghirdették a „Made in China 2025” kezdeményezést, aminek a lényege, hogy a csúcstechnológiás termékeket (pl. repülőgépgyártás, félvezetők) Kínán belül állítsák elő. A Trump-adminisztráció Kína elleni támadása csak felgyorsítja ezt a folyamatot.

Ha értesülni szeretne a Huawei telefonjaival kapcsolatos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

Koronavírusos lett a német egészségügyi miniszter

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait