szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepték a tech-világot a Huawei-elnök szavai, ugyanis kiderült, a mostanság oly sokat emlegetett HongMenget – egyelőre – mégsem az Android kiváltására szánják.

A Huawei-embargó egyik legmélyebbre bevitt ütését kétségtelenül a Google mérte a kínai gyártóra: májusban kiderült, a keresőóriás felfüggeszti a Huawei összes androidos jogosultságát. Később persze már látszott, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, de ettől függetlenül a Huawei gőzerővel kezdte (folytatta?) saját operációs rendszerének fejlesztését. A hírek ezután már arról szóltak, hogy ez – az Androidnál állítólag 60 százalékkal gyorsabb – rendszer helyettesíti majd a Google rendszerét, azonban a Huawei-elnök, Liang Hua most tisztázta a félreértéseket.

Egy minap Sencsenben rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cége továbbra is az Androidot részesíti előnyben a HongMeng helyett. Ez utóbbit elsősorban az IoT-világ (dolgok internetje, internetre kötött, egymással kapcsolatot tartható eszközök) számára lett kifejlesztve, és az okostelefonoknál továbbra is az Androidot és a köré épülő ökoszisztémát használják első választásként. Olyannyira így van ez, hogy valójában még nem is döntötték el, hogy egyáltalán fejlesztik-e okostelefonra a HongMenget. Mindez csak azért érdekes, mert korábban épp a Huawei alapítója állította azt, hogy a HongMeng minden eszközön futtatható, mobilokon is.

Az Egyesült Államok ugyan sok mindenben enyhítette a Huaweit érintő korlátozásokat (olyan termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan, amelyek nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot), azonban hogy az Androidot ez hogyan érinti, egyelőre nem tudni. Szóval nem is olyan biztos, hogy jó ötlet „első választásként” gondolni a Google rendszerére. Ezt feltehetően a Huaweinél is tudják, ugyanis – vette észre a holland LetsGo Digital oldal – levédettek egy Harmony nevű mobil operációs rendszert az EUIPO-nál (Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala), illetve az Egyesült Királyság szabadalmi hivatalánál is.

©

A védjegyet a 9-es osztályba sorolták (mobil operációs rendszerek, számítógépes operációs rendszerek, letölthető operációs rendszer programok).

Ha tudni szeretne róla, mi lesz a Huawei telefonjaival, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?