szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokáig tervezték a Csandrajáan-2 missziót, amivel India lehet az első, aki a Hold déli pólusához megy.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Eredetileg a múlt hétre tervezte, végül azonban mostanra halasztotta el az indiai űrkutatási hivatal (ISRO) a Csandrajáan-2 misszió útnak indítását. Végül hétfőn, magyar idő szerint nem sokkal 12 óra előtt sikerrel elstartolt a rakéta, ami a Hold déli pólusát vette célba.

A Satish Dhawan űrközpontból útnak indított küldetés 150 millió dollárba, vagyis átszámítva mintegy 43,4 milliárd forintba került, és ha sikerrel jár, akkor az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra – és az első, amely a déli póluson teszi meg mindezt – írja a BBC.

A tervek szerint szeptemberre érkezhet meg a Holdhoz az ember nélküli űrhajó, aminek leszállóegysége a tervek szerint irányított leszállást hajt majd végre a felszínen. A küldetés során többek között vizet és ásványi anyagokat keresnek majd a szenzorok, ami megalapozása lehet egy későbbi küldetésnek.

A Csandrajáan-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. A 79 millió dolláros projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon. A Csandrajáan-2-t eredetileg az orosz Roszkoszmosszal közös együttműködésben tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India technikai különbözőségek miatt megszakította az együttműködést.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!