szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A számok mellett Facebook-azonosítók és földrajzi adatok is kikerültek egy nyilvános szerverre.

Több mint 419 millió telefonszám került ki Facebook-felhasználókról egy adatbázisba – írja a TechCrunch. A számok mellett a földrajzi adatok is nyilvánosságra kerültek, ebből az derült ki, hogy többek között 133 millió amerikai, 18 millió brit és 50 millió vietnami személyt érinthet a botrány. Több júzer neve mellett a neme is ott szerepelt.

A cikk szerint a szerver, amin az adatokat tárolják, jelszóval nem volt védve, bárki által szabadon elérhető volt. A telefonszámok mellett ráadásul a felhasználók Facebook-azonosítója – ez az a szám, ami a fiókhoz van társítva – is ott volt.

A TechCrunch több telefonszámot, illetve Facebook-ID-t ellenőrzött az adatbázisban, és több egyezést is talált. A számok kikerülése azért veszélyes, mert spam hívásokra használhatóak, illetve SIM-cserés támadások is veszélyeztetik a felhasználókat, amivel átvehetik az uralmat azon felhasználók fiókja felett is, akik egy telefonra érkező kóddal lépnek be a közösségi oldalra.

©

Sanyam Jain, tech-biztonsági szakember találta meg az adatbázist, és azt követően lépett kapcsolatba a TechCrunch-csal, miután nem találta meg a webhely tulajdonosát. Ők nyomára bukkantak az oldal gazdájának, de miután kapcsolatba léptek vele, az adatbázis elérhetetlen lett.

Hogy az ügy még kényesebb legyen: Jain azt állítja, hogy több híresség telefonszámát is tartalmazta az adatbázis.

A Facebook szóvivője, Jay Nancarrow azt mondta, a kikerült adatok régiek, és már a múlt évben lépéseket tettek azért, hogy ne lehessen telefonszámok alapján keresni. Szerinte az adatok már nem elérhetőek, és úgy látják, nem kerültek veszélybe a felhasználók fiókjai.

Ez egyébként az egyik legsúlyosabb adatvédelmi botrány a Facebooknál a Cambridge Analytica óta. Mint ismert: arról az elemzőcégről van szó, amelyről tavaly márciusban derült ki, hogy a közösségi oldal több millió regisztráltjának adatait szerezte meg, és használta az engedélyük nélkül. Ahogy a közösségi oldal laza adatkezelése miatt nemrég felhívtuk rá a figyelmet: most lett csak igazán fontos, hogy átgondolja, törli-e magát a Facebookról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban