szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Noha Mark Zuckerberg sokáig határozottan tagadta, végül beigazolódott, a Facebook tényleg belehallgatott a beszélgetésekbe. Az évek óta fennálló gyanúnak több jele is volt, ám az oldal mindig elérte, hogy felhasználóit megtartsa. De vajon most is sikerül?

Bár konkrét bizonyítéka senkinek nem volt, több jel is utalt rá, hogy a Facebook mást is szeretne megtudni felhasználóiról, mint a születési dátumuk vagy keresztnevük. A legkonkrétabb és egyben legijesztőbb jel tavaly nyáron került elő: egy olyan szabadalom bukkant fel, amely a felhasználók utáni mikrofonos hallgatózást tette volna lehetővé, igaz, nem a beszélgetéseket, hanem a háttérben megjelenő (tévés) reklámokat elemezték volna vele.

A szabadalmat firtató válaszában a Facebook meglepetésre elhatárolódott saját ötletétől, és azzal védekezett, hogy a technikát valójában nem akarta megvalósítani. Ez a rajta végzett munka miatt azonban több mint furcsa, hiszen minek ölne időt és energiát valami megtervezésébe, amit elmondása szerint nem is akar megcsinálni?

De más is ügy borzolta a kedélyeket. Ez volt az az ominózus fotó, amit Mark Zuckerberg alapító osztott meg, és amelyen nem csak ő, laptopja egy része is látható. A kép érdekességét a MacBook eltakart kamerája és leragasztott mikrofonja jelentette, ami miatt rögtön találgatások kezdődtek, és sokan vártak tőle választ, mégis mire föl ilyen gyanakvó és óvatos.

Érdemi válasz – ahogy a legtöbb kínos esetben – most sem érkezett, de a Facebooktól amúgy sem volt soha idegen a mellébeszélés. A Cambridge Analytica miatti adatgyűjtési botrány után derült rá fény, hogy a vállalat felsővezetése törölgeti az újságíróknak elküldött üzeneteket, ez alól pedig Mark Zuckerberg sem kivétel. Az ügy azért is volt kínos, mert előtte egész oldalas újsághirdetésekben igyekeztek meggyőzni felhasználóikat, hogy a velük való, bizalomra kapcsolat mindennél fontosabb. (A bocsánatkérés az eltűnt üzenetek miatt természetesen gyorsan hiteltelenné vált.)

A mellébeszélés mellett legalább ekkora problémát jelentett a teljes őszinteség hiánya. 2016-ban a Dél-floridai Egyetem professzora Kelli Burns azzal gyanúsította meg a Facebookot, hogy az oldal titokban lehallgatja használóit, habár a szakember állításait már nem tudta bizonyítani. Az elmélet, amely szerint az oldal a telefon mikrofonját használva bele-belehallgat a beszélgetésekbe, nem új, ám addig a Facebook nem is reagált azokra.

A 2016-os ügy viszont arra késztette őket, hogy megszólaljanak. Zuckerbergék akkor azt közölték, hogy az állítás nem igaz, a telefon mikrofonjához csak akkor férnek hozzá, ha arra külön engedélyt kapnak a felhasználótól. Ilyen például, ha videót készítünk a telefonnal, hangüzenetet küldünk a másiknak.

Az esetleges hallgatózás a Facebook-vezér tavaly áprilisi szenátusi meghallgatásán is feljött. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Zuckerberg határozott nemmel válaszolt, majd a szenátorokhoz fordulva egy régóta keringő összeesküvés-elméletnek nevezte a dolgot. Aztán most kedden kiderült,

ez azért nem teljesen igaz.

A Facebook nem csak lehallgathatott bizonyos beszélgetéseket a Bloomberg szerint, de ezekről leiratot is készített, az oldal pedig alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a szövegek pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált.

A Facebook azzal védekezett, hogy a hallgatózáshoz a felhasználók beleegyezésére is szükség volt, így Zuckerbergék értelmezése szerint mindez tulajdonképpen engedélyezett körülmények között zajlott. A történethez azonban hozzátartozik, hogy a Bloomberg által megszólaltatott munkatársak soha nem tartották etikusnak, amit tesznek, már csak azért sem, mert a Facebook nem kötötte az orrukra, hogy mihez kezd a hanganyagokkal.

Ha az eset után inkább végérvényesen törölné magát a szolgáltatásból, itt talál hozzá közérthető segítséget. Jól gondolja meg, hogy maradni szeretne-e, a New York-i és a Stanford Egyetem ugyanis azt mondja, hogy már egy hónap Facebook nélküli élet is boldogabbá teszi az embert.

Ha máskor is tudni szeretne facebookos dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Révész Sándor: Vajon ki ítélheti el a romániai Trianon-törvényt?

Révész Sándor: Vajon ki ítélheti el a romániai Trianon-törvényt?

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban