szerző:
hvg.hu/MTI

A Semmelweis Egyetemen végzett programban 140 beteget vizsgáltak, csaknem felüknél hatásos volt a kezelés. A programba jelenleg nem lehet jelentkezni.

A Markó-Varga György klinikai kutató professzor által a Semmelweis Egyetemen vezetett klinikai kísérleti program keretében 50 százalékban hatásos kezeléseket értek el eredetileg végstádiumban szenvedő rákbetegeknél – írta a Növekedés.hu.

A honlapon publikált interjúban a svéd Lund Egyetem világszerte elismert szenior klinikai kutató professzora elmondta: már fél évtizede foglalkoznak a nagy kihívást jelentő malignus melanoma (rosszindulatú melanóma) tumorbiológiai folyamatainak megértésével, újabb gyógyszeres támadáspontok lehetséges azonosításával. Elmondása szerint gyakori az előrehaladott betegség, amelyre a végső stádiumban alig van kezelési lehetőség.

A professzor kifejtett, a rák kiegészítő kezeléseként alkalmazzák az úgynevezett hipertermiát a konvencionális kezelés mellett vagy után. Az eljárás sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben, új gépeket, berendezéseket fejlesztettek ki, és különösen a Távol-Keleten, Dél-Európában, németajkú országokban, valamint Kanadában terjedt el a terápia alkalmazása. A budapesti Semmelweis Egyetem három éve vezeti a klinikai kísérleti programot, amelynek keretében eddig 140 beteg kapott kezelést.

Azért kapcsolódtam be a munkába egy évvel ezelőtt, mert csaknem 50 százalékban hatásos kezelésről van szó olyan esetekben, ahol a remény csekély volt eddig – mondta a professzor.

Markó-Varga György elmondása szerint a betegek csaknem fele jól reagált, elkezdett zsugorodni a tumor a kezelés hatására, számos esetben tünetmentesség alakult ki, és vannak olyanok, akik újra teljes életet tudnak élni. A professzor megjegyezte, hogy a kezeltek valamennyien olyan végstádiumban lévő rákbetegek, akikről az orvosok már lemondtak, legfeljebb 6 hónapot adtak nekik. A világban több országban bevezették már ezt a kezelést, és az egészségbiztosítások is fedezik.

Az eljárás elsősorban az úgynevezett szolid (körülírt) tumorok esetében, de hematológiai betegségekben is működik, ezen belül is leginkább a hasnyálmirigy-, tüdő- vagy mellrák kezelésére alkalmazzák, jelenleg az agytumor gyógyításán dolgoznak. A Magyarországon is működő kísérleti programban a daganatok kezelését rádiófrekvenciás sugárzással végzik. Olyan rákbetegek jelentkezhetnek a kezelésre, akik palliatív ellátásra szorulnak, vagyis gyakorlatilag már végstádiumban vannak. Ez azt jelenti, hogy a daganat elterjedt a testben, nem használt semmilyen terápia, és az orvosok legfeljebb három-hat hónapot jósolnak a betegnek – közölte.

A kezelés hat-nyolc hétig tart, és hetente általában háromszor kell befeküdni egy-egy órára. Egyáltalán nem fájdalmas, csak egy kis meleget lehet érezni. Fontos tudni, hogy a kezelést a rákbetegek ingyenesen kapták – fejtette ki a kutató.

Az interjúból kiderül, hogy a professzoroknak sikerült tíz új proteint felfedezniük, amelyeket emberi szervezetben még soha nem azonosítottak. A kutatócsoport több mint száz magyar, illetve svéd tumoros betegnél diagnosztizálta ezeket a proteineket, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a rosszindulatú melanóma esetében, ami a daganat növekedésének korlátozását jelenti.

Az interjú után megkerestük a Semmelweis Egyetemet, ám kiderült, jelenleg nem lehet a programba jelentkezni. Az Egyetemtől kapott tájékoztatás szerint

hamarosan lezárul a kutatás első fázisa, melynek eredményeit a kutatócsoport publikálni fogja. Ezután nyílik meg a lehetőség, hogy megadott kritériumok alapján újabb betegek csatlakozhassanak a programhoz.

Ez néhány hónapig is eltarthat. A Semmelweis Egyetem – együttműködve a svéd Lundi Egyetemmel és az ott dolgozó Dr. Markó-Varga Györggyel – egy újgenerációs elektro-hypertermiás eszköz fejlesztésében vesz részt, amely a daganatos betegségek terápiájában a kiegészítő kezelések körébe tartozik - tették hozzá. A Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program által támogatott klinikai kutatási vizsgálatban az egyetem érintett intézetei adatokat és tapasztalatokat gyűjtenek a következő generációs eszköz fejlesztéséhez, amely során nem operálható, vagy áttétes, de daganatellenes terápiát még nem kapott hasnyálmirigy daganatos betegeknél vizsgálják az elektromágneses tér hatását. A hároméves fejlesztés során hozzávetőleg 50-50 páciens kezelése történt az első két évben, és 40 hasnyálmirigy tumoros beteget kezeltek a harmadik évben.

A kutatási fázisban lévő programban a magyar egyetem az eszköz fejlesztéséhez szolgáltat adatokat, a módszer klinikai aspektusait a Lundi Egyetem vizsgálja. Az eddigi klinikai eredmények biztatóak, így a kutatásokat a Semmelweis Egyetemen a tudományos partnerekkel tovább folytatják - írták a válaszban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Élet+Stílus

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Van, amikor a beteg makacsságára van szükség, hogy a mellrákot korai stádiumban felfedezzék. Magenheim Rita azért állt nyilvánossá elé a saját betegségével, hogy többek között a szűréshez való hozzáálláson is változtasson.

MTI Tech

A gazdagoknak is megvan a maguk baja: a rák

A világ gazdag országainak egy részében a rák a leggyakoribb halálokká lépett elő, és pár évtizeden belül ugyanez történik világviszonylatban is – állítják kutatók.

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Németország befagyasztotta a török fegyverexportot

Németország befagyasztotta a török fegyverexportot

Tóta W.: Nem tart ez örökké

Tóta W.: Nem tart ez örökké

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen