szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai olyan anyagot készítettek, ami szinte az összes ráeső fényt elnyeli.

A tudományban nem ritka, hogy egy nagy felfedezést vagy új találmányt csupán véletlennek köszönhetünk. Így jártak most a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai is, akiknek teljesen véletlenül sikerült megalkotniuk a világ legsötétebb (legfeketébb) anyagát. A mérnökök szerint az általuk létrehozott anyag tízszer sötétebb, mint eddig bármelyik, és képes elnyelni a ráeső fény

több mint 99,96 százalékát.

Az általuk létrehozott "sötétség" függőlegesen elhelyezett szén nanocsövekből áll, amelyeket klórral maratott alumíniumhártyán helyeztek el.

A mérnökök eredetileg azt próbálgatták, hogyan tudnák a nanocsöveket úgy elrendezni az elektromos vezető anyagokon (például az alumíniumon), hogy javítsák annak elektromos és hőelvezető képességét. A végeredményként kapott anyag színe azonban meglepte a csapatot, és csak azután derült ki, hogy milyen kevés fényt ver vissza.

Jelenleg a New Yorkban látható The Redemption of Vanity című kiállításon lehet látni. Az anyagba egy 2 millió dollár értékű, 16,78 karátos sárga gyémántot csomagoltak, ami helyett csak egy ürességet láthatnak a látogatók.

©

A felfedezésnek azonban gyakorlati haszna is van: Brian Wardle, az MIT tudósa szerint az űrteleszkópoknál lehet majd nagy hasznát venni, hogy a megfigyeléshez felesleges vakító fényt tompítsák vele. Ennek köszönhetően talán könnyebb lesz észrevenni az exobolygókat.

Ha kíváncsi hasonló felfedezésekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Három magyarországi gyárát is bővíti a Schneider Electric

Három magyarországi gyárát is bővíti a Schneider Electric