szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két, csak most publikált tanulmány is arra jutott, hogy az okostévék okosabbak, mint hittük, ugyanis mindent látnak, ami a képernyőjükön megjelenik.

Az életünket behálozó okoseszközök miatt egyre értékesebb fogalommá kezd válni a privátszféra, és a személyes adat. Ez nem csak az okostelefonok esetében igaz, a Financial Times által idézett két, egymástól független tanulmány szerint az okostévéknél is tetten érhető, több eszköz ugyanis "látja", amit a felhasználó művel rajtuk.

A Northeastern University és az Imperial College London azt találta, hogy számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és az Apple eszköze is felhasználói adatokat továbbít harmadik fél számára, köztük valamilyen fizetős szolgáltatásnak, például a Netflixnek. Az elküldött adatok közt az IP cím és a lokációval kapcsolatos információk is szerepelnek.

A Northeastern összesen 81 eszközt ellenőrzött, ezek többsége rendszerint kapcsolatba lépett valamely iparági óriás, mondjuk a Google vagy a Microsoft szervereivel. A kutatás legijesztőbb része azonban nem ez, hanem, hogy az adattovábbítás akkor is zajlik, ha a felhasználó soha nem regisztrált a Netflixre, nincs is fiókja a szolgáltatáshoz.

[11 millió tévéről derült ki, hogy kémkedett tulajdonosa után]

A begyűjtött adatok a tanulmány szerint a konkurens cégekkel való harc miatt fontosak, de arra is felhasználják azokat, hogy a tévék tulajdonosai a számukra legjobb élményt kapják, olyan műsorok jelenjenek meg előttük, amiket biztosan és szívesen néznek.

A Washington Post szintén átfogó cikket közölt a témában, ők egyenesen arról írnak: az okostévé is látja a felhasználót, nem csak fordítva. A lap szerint a helyzet komoly, bizonyos eszközök ugyanis mindent észlelnek, ami a kijelzőn történik, ráadásul a forrástól függetlenül. Vagyis mindegy, hogy valaki DVD-lemezről, kábelről, esetleg valamilyen alkalmazás segítségével fogyasztja a tartalmat, a készülék mindent észlel és elemez.

Az okostévék miatti para egyébiránt nem új, már 2012-ben is érkeztek hírek arról, hogy új, tömeges megfigyelésre alkalmas kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók. 2015-ben pedig a Samsung Smart eszközei kerültek be a hírekbe, miután kiderült, hogy a tévék hallják, amit a felhasználó mond előttük. Külön érdekesség, hogy a probléma miatt maga a gyártó adott ki figyelmeztetést, azt kérve: ha lehet, a júzerek ne a vállalat okostévéi előtt beszéljék meg személyes dolgaikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen