szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig ismeretlen ásványra bukkantak egy dél-afrikai gyémántbányában zajlott feltárás során a szakemberek. A belseje is érdekes.

Egy dél-afrikai gyémántbányában, a Koffiefonteinben végzett kutatásaik során olyan gyémántot találtak a szakemberek, melyben zöldes színű, a geológusok számára ismeretlen ásványszemcsék is vannak – idézi az American Mineralogist szakfolyóiratban írtakat a Live Science.

A különleges ásványt egy fiatal kutató, Nicole Meyer fedezte fel. A tudósok úgy vélik, a szemcsék egy olyan gyémántba ágyazódtak, amely mintegy 170 kilométeres mélységben alakult ki. A kutatók nevet is adtak nekik: az amerikai geokémikus, Victor Goldschmidt után goldschimidtitnek nevezték el azokat.

©

A felfedezés azért is különleges, mert a geológusoknak csak nagyon ritkán adatik lehetőségük arra, hogy a sok száz kilométeres mélységből származó kőzeteket közvetlenül is vizsgálni tudják. Ezek az anyagok a földtani mozgások következtében a legtöbbször sokkal mélyebbre "vándorolnak", így csaknem lehetetlen tanulmányozni azokat.

A most felfedezett ásvány rendkívül kis méretű (átmerője mindössze 0,1 mm), és összetétele is érdekes: jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, nióbiumot, de olyan ritkaföldfémeket is, mint a lantán vagy a cérium. A kutatók ebből azt gyanítják, az ásvány nagyon különleges körülmények közt születhetett, mert a földköpenyt egész más elemek, többek közt a vas és a magnézium uralják.

A gyémántok keresése nem a meggazdagodás miatt fontos a kutatóknak, sokan azokon keresztül tudják vizsgálni a földköpenyt és tulajdonságait, valamint az ott zajló folyamatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Tudta? Évente 20-30 új ásványfajt fedeznek fel a világon

Bár a magyarok büszkeségének nagyon jólesett, hogy a rudabányait személyében új ásványfajt fedeztünk fel, az ELTE szakértője elmondta az MTI-nek, hogy ez egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk, évente 20-30 alkalommal is előfordul. A magyar siker a jó szakmai együttműködés eredménye.

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését