szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple elismerte, hogy a rendőrök biztonságát veszélyezteti az applikáció.

Az Apple csütörtökre virradóra eltávolította kínálatából azt az alkalmazást, amely lehetővé tette a hongkongi tüntetők számára, hogy kövessék a rendőrök mozgását. A HKMap.Live nevű applikáció törlésére azt követően került sor, hogy kínai állami média szerdán a tiltakozások támogatásával vádolta meg az amerikai technológiai óriáscéget.

A kínai állami média szerint az amerikai cég a hongkongi tüntetők mellé állt azzal, hogy elérhetővé tette az alkalmazást.

"Az applikációt arra használták, hogy rajtaüssenek a rendőrökön, veszélyeztessék a közbiztonságot, valamint bűnözők is figyelték, hogy lecsaphassanak azokon a területeken, ahol nem voltak jelent a bűnüldöző szervek.

Ez szembemegy irányelveinkkel, és sérti a helyi törvényeket, ezért eltávolítottuk az App Store-ból"

– áll az Apple közleményében.

A hongkongi tüntetők előszeretettel folyamodtak az alkalmazáshoz, hogy elkerüljék a rendőröket, akik az elmúlt hetekben egyre növekvő számban jelentek meg az utcákon a kormányellenes megmozdulásokat eltántorítandó. Az applikáció a közösségimédia-felületeken megosztott információkat összegezve mutatta az egyenruhások valós idejű tartózkodási helyét.

A fejlesztő a Twitteren tagadta, hogy az alkalmazás segítséget nyújtott volna bűncselekmények elkövetéséhez. Jelezte: a törvénysértésre buzdító megjegyzéseket törölték a felületről.

Az applikáció eltávolítása "egyértelműen politikai döntés, amelynek célja a szabadság és az emberi jogok eltiprása Hongkongban"

 – vélekedett a fejlesztő.

Az alkalmazás törlése valószínűleg nem lesz hatással a tüntetésekre, mert a Telegram üzenetküldő oldalon is számos olyan, többezres táborral rendelkező csoport létezik, amely követi a rendőrök mozgását. Emellett a HKMap.Live androidos verziója továbbra is letölthető a Google Play Store-ból.

A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező Hongkongban áprilisban kezdődtek tüntetések eleinte a kiadatási törvény módosítása ellen. A megmozdulások résztvevői később demokratikus reformokat, illetve a kormányzó távozását követelték, és az erősödő pekingi befolyás ellen tiltakoztak. A tüntetések gyakran erőszakba torkollottak, komoly forgalmi fennakadásokat és súlyos gazdasági károkat okozva a metropolisznak. A rendszer bírálói attól tartanak, hogy a kormányzó emiatt rendkívüli intézkedéseket hoz, és kérni fogja a kínai hadsereg beavatkozását. Egy tüntetőt még mellbe is lőttek a rendőrök, a férfit később letartóztatták. Múlt héten egy régi jogszabályra hivatkozva a maszkok viselését is megtiltották a demonstrálóknak, akik erre válaszul csak azért is eltakarták magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások