szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A leginkább navigációiról és viselhető okoseszközeiről ismert Garmin ezúttal a kisrepülőgépekhez tervezett akár életmentésre is alkalmas funkciót. Az Autoland nem robotpilóta, de hasonlóan működik.

A kisrepülőkkel kapcsolatos egyik gyakori félelem, hogy a pilóta rosszul lesz, valami esetleg meghibásodik, és az utasnak kell landolnia, vagy segítenie ebben. Így vagy úgy, de aki nem rendelkezik a repüléshez szükség kiképzéssel, gyorsan bepánikolhat. A Garmin egy új találmányával – úgy véli – úrrá tud lenni az ilyen helyzeteken. Még akkor is, ha a pilóta már nincs magánál.

Az Autoland nevű funkciót gombnyomásra lehet aktiválni, és ha ez megtörtént, a repülő az időjárási és egyéb körülményeket figyelembe véve biztonságos leszállóhelyet keres. A fejlesztés teljesen önvezérelt, a Garmin szerint az útvonal megtervezése sem igényel emberi közreműködést, mindent a gép old meg. Ehhez természetesen az üzemanyagszintet is figyelembe veszi.

©

A gyártó a rendszert úgy tervezte meg, hogy a gép el is magyarázza, milyen fázisokon megy keresztül a landolásig. Ezekről az utasokat mindvégig tájékoztatja. A Garmin szerint nem robotpilótát fejlesztettek, de ha a helyzet úgy hozza, a rendszer akkor is képes működésbe lépni, ha a gép vezetője valami olyan dolgot tesz (vagy nem tesz), amely indokolttá teszi ezt. Így azokat is biztonságban a földre kísérheti, akik egyedül utaznak egy repülőn.

Az Autoland jelenleg az amerikai légügyi hatóság (FAA) jóváhagyására vár. Ha itt pozitív elbírálás születik, a funkciót első körben két géptípusba, a Cirrus Vision Jet és Piper M600-as járművekbe tervezik beépíteni. A TechCrunch szerint a fejlesztés a G3000-es rendszerű repülőkkel is kompatibilis.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Toronyóra, lánccal: mit tud Garmin mindenmérő okosórája?

Ha majdnem százezer forintba kerül egy olyan készülék, amelyet “csak” mozgásunk lekövetésére szántak, azt vagy durván túlárazták, vagy tényleg tud valamit. Kipróbáltuk a Garmin egyik legújabb óráját, hogy kiderüljön, ebben az esetben melyikről van szó.

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből