szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különös képződmények jelentek meg a Hailuoto-sziget tengerpartján, amit egy amatőr fotósnak sikerült is lencsevégre kapnia.

Ritka természeti jelenségnek lehetett szemtanúja nemrég az az amatőr fotós, aki feleségével sétált a finn Botteni-öbölben található Hailuoto-sziget tengerpartján. Risto Mattila több ezer, tojás és gömb alakú jéglabdát talált az említett tengerparton, amit sikerült is megörökítenie – számolt be róla a BBC.

A férfi elmondása szerint aznap nagyon szép, napos idő volt a tengerparton, amihez nagyjából -1 Celsius-fokos hőmérséklet és viszonylag erős szél társult. A séta közben fedezték fel, hogy a part egy vízhez közeli részét gömb és tojás alakú jég és hó borítja. Mattila szerint nagyjából egy 30 méteres területet boríthattak be a különös képződmények, amelyek közül a legkisebbek valóban tojás méretűek voltak, a legnagyobbak pedig akkorák, mint egy focilabda.

©

A BBC Weather meteorológusa, George Goodfellow szerint egy létező, de ritka jelenséget sikerült lencsevégre kapnia a fotósnak. Ahhoz ugyanis, hogy ilyen képződmények alakuljanak ki, hideg és kissé szeles időjárás szükséges.

A szakember szerint ezek a golyóbisok általában töredezett jégtáblákból képződnek, a szél és a hullámok formálják őket ilyenné. A méretüket az befolyásolja, hogy mennyi tengervíz fagy fel a felületükre. A szél és a hullámok végül kisodorják a jeget a tengerpartra.

Korábban lehetett már ilyesmit látni, jéggömböket találtak például a Chicago közelében található Michigan-tónál és Oroszországban is. A legnagyobbak akár 1 méter átmérőjűek is lehetnek.

Ha kíváncsi a hasonló természeti jelenségekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

60 éves korában meghalt Diego Maradona

60 éves korában meghalt Diego Maradona

15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt

15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt