szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bőrrák egy ritka formája miatt szarvszerű képződmény nőtt egy brit férfi hátára. A beteg nem kezeltette az elváltozást, amely idővel még undorítóbb és még nagyobb lett.

Csúnya dolgokat okozhat a bőrrák, az azonban, ami egy brit férfival esett meg, csak nagyon ritka esetben fordul elő: egy szarvhoz hasonló nyúlvány nőtt a hátára, mert éveken át nem kezeltette az elváltozást.

Az IFL Science tudományos-ismeretterjesztő weboldal szerint a férfinál laphámsejtes vagy pikkelyes bőrrákot (cSCC) diagnosztizáltak, amivel a beteg eleinte nem törődött. Ennek következménye volt az is, hogy egy furcsa képződmény jelent meg a hátán.

Az eset érdekessége, hogy a páciensnek nem volt komolyabb problémája, az egyetlen "bűne" annyi volt, hogy dohányzott. Más, kóros elváltozásra utaló nyomot nem találtak a szervezetében és a kórtörténete sem tartalmazott olyat, ami miatt aggódnia kellett volna.

A férfi bőrét nem érte indokolatlanul sok napfény és a családjában sem fordult elő olyan, aki bőrrákkal küzdött volna. A betegről mindössze annyit tudni, hogy egy 50 éves munkás, de elmondása szerint nem olyan körülmények között dolgozik, ami ilyen következményhez vezetett volna.

©

A szarvszerű nyúlvány azonban továbbra is növekedett a férfi hátán, ami, mire az orvosok beavatkoztak, már 14 centi hosszúságú volt. Nem is volt könnyű eltávolítaniuk a sebészeknek. A pácienst altatás nélkül, helyi érzéstelenítéssel szabadították meg a nyúlványtól, amely során az egészséges bőr egy részét is ki kellett metszeniük az orvosoknak. Hogy a területet pótolják, a beteg combjából vett bőrt használták.

A bőr laphámsejtes karcinómáját a legtöbb esetben korán diagnosztizálják és kezelik, így szinte semmi esély rá, hogy szarv alakuljon ki a problémás területen. Ez valószínűleg most is így történt volna, ám a beteg megtagadta magától a kezelést. A bőrrák ezen ritka fajtája egyébként az összes bőrrákos eset mintegy 20 százalékánál fordul elő. Bár kezelhető betegségről van szó, halálos is lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!