szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét szendvics készült a Földből, de ezúttal sokkal pontosabban helyezték a világ két pontjára a kenyereket.

A világ egyik ismert mémjét használva ismét szendvicset csináltak a Földből – írta a The Guardian. Az akcióban részt vevő két fiatal egy-egy szelet kenyeret helyezett a földre, miközben egymástól kb. 20 ezer kilométerre voltak.

Az újabb Föld-szendvicset az új-zélandi Aucklandben élő Etienne Naude készítette egy spanyolországi kortársával. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen térben és időben is olyan helyen kellett lenniük, hogy a kenyerek szendvicset formázzanak.

A fiatalok a Google Térképet használva előbb kiszámolták, hol található Naude pozíciójának ellenpólusa. Ez azért sem egyszerű, mert a hely sokszor nehezen megközelíthető ponton van. (Magyarország ellenpólusa például minden esetben az óceán közepére vinné az embert, vagyis nem megvalósítható.)

A fiatalok a 12 órás időeltolódást is leküzdve a földre helyezték a kenyérszeleteket és ezzel elkészült a globális szendvics. Az akciót azért is volt nehéz végrehajtani, mert a két fiatal nem ismerte egymást, Naude tehát olyan embert kellett, hogy találjon, aki pontosan követi az utasításait.

©

Az első Föld-szendvicset az amerikai Ze Frank készítette el 2006-ban, aki éppen a Spanyolország–Új-Zéland vonalon hozta létre sajátját. Azóta többen is készítettek hasonlót, igaz, az eredmény nem minden esetben volt olyan pontos, mint Franké vagy Naudeé.

A Föld-szendvics elkészítése azért sem könnyű, mert a fennhatóság alá tartozó területek mindössze 15 százalékának van olyan ellenpólusa, amely szárazföldre vezet. Akárhol tehát nem megvalósítható, ráadásul a térképpel is ügyeskedni kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

Mintha szivárvány lett volna a Marson, de az lehetetlen – a NASA elmagyarázza, miért

Mintha szivárvány lett volna a Marson, de az lehetetlen – a NASA elmagyarázza, miért

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak