szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Online elérhető a világ legrégibb, még mindig létező napilapja, a Wiennerisches Diarium.

A bécsi lapot, mely ma már Wiener Zeitung néven jelenik meg, 1703. augusztus 8-án adták ki először. Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) kutatói 2017-ben kezdték meg digitalizálását. Időközben a 18. századi kiadvány több mint 300 lapszámát rögzítették és tették online kereshetővé.

A 18. században összesen mintegy tízezer lapszám jelent meg, melyek közül Claudia Resch és Anna Mader-Kratky, az ÖAW szakértői vezetésével 300 lapszámot nemcsak digitalizáltak, hanem tudományos szempontból is elemeztek, feldolgoztak. Az eredmény – mintegy hatezer oldalon nagyjából hárommillió szó – a Digitarium webalkalmazásban ingyenesen elérhető.

©

A kiadványokban az érdeklődők események, emberek és helyszínek alapján is indíthatnak kereséseket. A digitalizált szövegek pontossága a kutatók szerint nagyon magas, 99,7 százalékos, mivel a tartalmakat nem a hagyományos optikai jelfelismerő módszerrel rögzítették, hanem tanulásra képes szoftverrel, melyet az emberi szemet utánozva, sok korrekciós folyamatra megtanítva fejlesztettek ki.

A tudósok a 300 lapszám kiválasztásával a szoftver minőségét akarták felmérni, a többi lapszám digitalizálásáról a továbbiakban döntenek. A kutatók számára azonban ennek a nem teljes szöveggyűjteménynek is van haszna: elemezhető, hogyan változott az idők során a német nyelv és stílus a 18. században.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!