szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?

A koronavírus miatt mindennél nagyobb szükség van jól képzett egészségügyi személyzetre, ám a járvány az ő gyakorlatorientált oktatásukat is ellehetetleníti. A Pécsi Tudományegyetemen fejlesztett M3D-Vision műtéti eljárások, beavatkozások három dimenziós rögzítésére, tananyagba emelésére és virtuális térben gyakorlására nyújt lehetőséget, és „békeidőkben” is az egészségügyi oktatás szerves része lehet.

Még sehol sem volt a koronavírus-járvány, amikor 2017-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán egy fiatal kutatokból álló csoport nekilátott az M3D-Vision elnevezésű rendszer megtervezésének és megvalósításának. A blikkfangos név mögött - nagyon egyszerűen megfogalmazva - orvosi tartalmak felvételére és élő közvetítésére szolgáló rendszer rejtőzik, ám a beavatkozások három dimenzióban rekonstruálását és a virtuális térben zajló begyakorlását is lehetővé tévő eszközcsomag sokkal többet tud ennél.

Az ötletgazda Maróti Pétert saját orvostanhallgatói tapasztalatai ihlették. „Az egészségügyi felsőoktatásban mindennapos probléma a különböző orvosi beavatkozások hiteles és pontos szemléltetése. Mindig volt bennem egy olyan érzés, hogy ezen a területen volna még mit fejleszteni. A hallgatóknak a műtéti területekre bejárás korlátozott, ennek megfelelően az ismeretek elsajátítása is nehézségekbe ütközik" – mondja.

Élőben a koponyából

A fiatal orvos, egyben a PTE 3D Központjának szakmai vezetője már felsőbb éves hallgatóként komoly szerepet vállalt a Pécsi Általános Orvostudományi Kar csúcstechnológiájú szimulációs oktatási laborjának létrehozásában. A M3D-Vision fejlesztése az Általános Orvostudományi Kar és a Műszaki Kar együttműködésében zajlik, a cél az egyre inkább elterjedtté és elérhetővé váló virtuális valóság és kiterjesztett valóság eszközök beemelése volt az erőteljesen gyakorlatorientált egészségügyi képzésbe, mégpedig egy olyan komplex rendszer részeként, amely nem csupán a szemléltetésre, hanem a bemutatottak elsajátítására is lehetőséget ad.

©

Mindennek az alapját az a videó- és hangrögzítő rendszer adja, amely két vagy több kameraállásból rögzíti az adott beavatkozást, akár az azt végrehajtó orvos, akár a műtőlámpán, esetleg egy jó belátást biztosító pozícióban rögzítve. Ezek mellé igény szerint különböző kamerát használó (például: operációs mikroszkóp) eszközökre, illetve a minimál invazív műtétekhez használt műszerekre lehet kapcsolni, amely révén nem csupán az orvos által végzett munka, hanem a testben zajló folyamatok is nyomon követhetőek.

A M3D-Vision azonban jóval több egy extrákkal felszerelt közvetítőrendszernél, komplett hardver és szoftvercsomagról van szó. Egy 3D eszköz, az úgynevezett „varázspálca” segítségével az élő felvételt valós időben lehet szerkeszteni, feliratokkal ellátni, illusztrálni. Az elvégzett mozdulatokat ráadásul nem csak „érzésre” lehet utánozni, hiszen a rendszer a térbeli információkat is rögzíti. „Egy-egy beavatkozás valamennyi fontos adata megjeleníthető és rögzíthető, újra és újra lejátszható és kiértékelhető. Hogyan történt a beavatkozás, mekkora volt egy a bemetszés, milyen mozdulatsorok történtek, hova nyúlt az orvos” – sorolja Maróti Péter. A felvételek aztán használhatók betegtájékoztatásra és az egyes beavatkozások dokumentálásra, akár rekonstruálására is.

©

Oktatóműtétek a holofedélzeten

Miután a nagy valósághűségnek köszönhetően az egyes procedúrák lépésről lépésre, vágásról vágásra követhetőek, a M3D-Vision elsődleges felhasználása területe a gyakorlati egészségügyi oktatás lesz. A rögzítés mellett a rendszer másik fontos része a felvett anyag szerkesztésének, magyarázattal ellátásának és rendszerezésének lehetősége, amely révén 3D-s digitális tananyagot lehet létrehozni a legegyszerűbb beavatkozásoktól kezdve egészen a legbonyolultabb műtétekig.

A virtuális valóság rendszereknek köszönhetően nem sak passzív szemlélésre van lehetőség, hanem a beavatkozások begyakorlásának is. A hallgatóknak a fejlesztők egy iOS és Android rendszereken elérhető applikációt is készítettek, amely révén a tananyagot – például a Google Cardboard segítségével – virtuális valóságban (VR) vagy 2D módban lehet megtekinteni akár átlagos mobiltelefonon is.

©

Bármennyire is fejlett egy rendszer, semmit sem ér, ha a kiszemelt felhasználók képtelenek használni bonyolultsága és átláthatatlansága miatt. Miután a M3D-Vision fejlesztése már a koncepció kigondolása óta orvosok és egészségügyi személyzet együttműködésével zajlik, a használhatóság végig elsődleges szempont volt, és az ötletgazda szerint

épp olyan könnyen lehet kezelni, mint egy átlagos mobilapplikációt.

Az oktatáson túl a betegek védelme és minőségbiztosítás lehet a másik fontos terület, hiszen a beavatkozások nagy valósághűségű dokumentálása révén egyrészt lehet biztosítani azok megfelelő minőségét, másrészt pedig a felvétel segíthet a peres ügyek eldöntésében is. „A műhiba perek Magyarországon is óriási kiadást jelentenek az egészségügyi rendszernek és komoly feszültségforrást az orvosoknak, pácienseknek egyaránt. A műtéten történt események pontos nyomon követése, a beavatkozások dokumentálása a legtöbb esetben jelenleg írott alapon történik. Az egészségügyi szakemberek, kórházvezetők kezében nincs olyan IT-megoldás, mely lehetővé teszi a beavatkozások egyszerű rögzítését, és a M3D-Vision lehetne a megoldás audiovizuális minőségbiztosítási tartalmak előállítására. Mivel minden rögzítésre kerül, mindez a betegek számára is védelmet jelentene, hiszen a protokollok betartásának fegyelmét már az eszköz jelenléte önmagában is erősítheti” – vélekedik Maróti Péter.

©

A M3D-Visionhöz tartozó rendszerek fejlesztése természetesen máshol is zajlik, ám a három éve folyó munkának köszönhetően a magyar rendszer előrébb tart külföldi versenytársaihoz képest. A prototípust már élesben tesztelik a fejlesztők, és a gyakorlati visszajelzések nyomán már a rendszer finomhangolása zajlik. A „dobozos” verzió azért meg messzebb van: a fejlesztők becslése szerint egy bő egymillió eurós befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy mintegy egy éven belül piacra tudjanak lépni a termékkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szemkilövetőzött Orbán a Parlamentben

Szemkilövetőzött Orbán a Parlamentben

Pert indít Kásler minisztériuma ellen a Helsinki Bizottság

Pert indít Kásler minisztériuma ellen a Helsinki Bizottság

Így lehet tollaslabdával elütögetni az Örömódát

Így lehet tollaslabdával elütögetni az Örömódát