szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Némi gépészkedést igényel ugyan, de megéri: aki végigköveti az alábbi lépéseket, megtudhatja, milyen állapotban van a laptopja akkumulátora.

A laptopok egyik legnagyobb odafigyelést és megfelelő törődést igénylő része egyértelműen az akkumulátor. Már a vásárlás előtt is az egyik legfontosabb szempont lehet, hogy mennyit bír ki a készülék egy feltöltéssel, az idő előrehaladtával pedig nagyban befolyásolja a felhasználói élményt, hogy mennyi idő után kezd el veszíteni a tárolókapacitásából az egység.

Az akkumulátor élettartamát az úgynevezett töltési ciklussal lehet a legjobban mérni. Egy 0-ról 100 százalékra történő feltöltés egy teljes töltési ciklusnak számít, és minél több ilyen kör teljesül, annál idősebb akkumulátorról beszélhetünk, és annál kevesebb ideig fogja bírni egy feltöltéssel a gép. Persze a ciklusok száma nem csak akkor nő, ha 0-ról 100 százalékra töltünk. Ha 50 százalékról pumpáljuk fel teljesen az egységet, az fél ciklusnak felel meg, ha pedig 0-ról 20 százalékra ötször egymás után, akkor az egy teljes ciklust jelent.

De hogyan nézhetjük meg, hány ciklusnál tart a laptop akkumulátora?

A windowos laptopok esetében a válasz megszerzése igényel némi gépészkedést.

  • Kattintsunk a Start menüre, írjuk be azt, hogy cmd, majd a Ctrl + Shift + Enter lenyomásával, vagy a jobb egérgombbal kattintva indítsuk el a Parancssort rendszergazdaként.
  • A Parancssorba gépeljük be a powercfg /batteryreport parancsot, majd nyomjuk meg az Entert.
  • Keressük meg a Windows/System32 mappában a battery-report.html nevű fájlt, majd kattintsunk rá duplán.

A jelentés kinézete eltérő lehet, de a továbbiakban az alábbi értékeket érdemes keresni.

Ha lejjebb tekerünk az Installed batteries részhez, akkor minden lényeges információt megtudhatunk arról, milyen állapotban van most a laptopunk akkumulátora. A Cycle Count azt mutatja meg, hogy a fentebb részletezett töltési ciklust hányszor hajtottuk végre, amióta megvettük a számítógépet.

Ezen kívül a Design Capacity és a Full Charge Capacity értékekre érdemes odafigyelnünk. Előbbi azt mutatja, hogy a gyártó által piacra dobott eszközbe mekkora telep került, utóbbi pedig azt, hogy az aktuális állapotban mekkora a kapacitása az akkumulátornak. Minél nagyobb a kettő közti különbség, annál rosszabb állapotban van az egység, és annál rövidebb ideig lehet használni a számítógépet egy feltöltéssel. Ha drámai a különbség (mondjuk kétszeres), akkor érdemes elgondolkodni az akkumulátor cseréjén, ha régi a gép, akkor pedig talán inkább a laptopon.

©

Ha még lejjebb tekerünk, akkor a Battery capacity history résznél azt is megnézhetjük, milyen ütemben csökkent az idő előrehaladtával az akkumulátor kapacitása. A Battery life estimates rész legaljánál pedig azt láthatjuk, hogy óra:perc:másodperc pontossággal megadva mennyi ideig bírja a gép egy feltöltéssel most, és meddig bírta akkor, amikor még új volt a telep. (Az értéket az operációs rendszer telepítése óta regisztrált üzemidők alapján számítja ki a Windows.)

©

Amennyiben már nemcsak az érték mutatja azt, de a használaton is az érződik, hogy a telep gyenge, érdemes szervizbe vinni a gépet, hogy a megfelelő tudással rendelkező szakemberek cseréljék azt ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó a nizzai késes támadásról: „Európa, ébresztő!”

Szijjártó a nizzai késes támadásról: „Európa, ébresztő!”

Kijárási korlátozásokat vezet be Franciaország

Kijárási korlátozásokat vezet be Franciaország

Edward Snowdennek gyereke lesz

Edward Snowdennek gyereke lesz