szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A HLV2514 nevű, Amor típusú kisbolygó a következő egymillió évben közelítheti meg a Földet.

Földközeli objektumnak (vagyis NEO, azaz Near-Earth Objectnek) minősítették azt az új kisbolygót, amely sok (tíz)ezer év múlva akár a Földnek is ütközhet. Az aszteroidát, amelyet indiai diákok fedeztek fel, HLV2514-nek nevezték el – írta az IFL Science.

Radhika Lakhani és Vaidehi Vekariya tizenéves iskolások, akik egy pályázat eredményeként vizsgálják a földközeli objektumokat. A csillagászat iránt érdeklődő páros különféle űrügynökségektől és obszervatóriumoktól kapott adatokat vizsgálva fedezte fel a HLV2514-et.

A beazonosított égitest Amor típusú. Ezek olyan, a Földet megközelítő kisbolygók, amelyek mozgásuk során már nem kerülnek közelebb a Naphoz, a pályájuk viszont kinyúlik a Mars pályájáig, vagy azon egy kicsit túl.

Az úgynevezett NEO kategóriába azokat az égitesteket (aszteroidát, üstököst vagy nagy meteoroidot) sorolják a szakemberek, amelyek pályája 1,3 CsE (csillagászati egység) távolságon belül keresztezi a Föld pályáját, és így elvileg fennáll az ütközés lehetősége. Ilyen típusú kisbolygó például a 99942 Apophis is,

amely 2029-ben, 2036-ban és 2037-ben fogja veszélyesen megközelíteni a Földet.

A HLV2514 miatt egyelőre nem kell aggódni, ez a tudósok szerint valamikor 1 millió éven belül érhet ide.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

Jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa

Egy férfi elültette a Kínából érkező titokzatos vetőmagokat

Egy férfi elültette a Kínából érkező titokzatos vetőmagokat