szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több olyan műholdfelvételt is kiadott a NASA, amelyeken a bejrúti robbanások helyszíne látható. A képek több okból is fontosak.

A bejrúti robbanássorozat olyan erejű volt, hogy a pusztítás eredménye a műholdképeken is tisztán látszik – ez a legfontosabb olvasata annak a képnek, amelyet a NASA állított össze. A felhasznált műszereket általában a jégsapkák olvadásának, illetve a tengerszint megfigyelésére használják, de most a bejrúti robbanáshoz is segítségül hívták őket.

Erre két okból volt szükség: az űrből készült képekből egyrészt jobban látható, mekkora pusztítás zajlott le Libanon fővárosában, és az is, hova vezényeljék a mentőalakulatokat, akik esetleg túlélőket találhatnak a romok alatt. Egy ilyen tragédia során ugyanis nagyon fontos, hogy a segítség időben érkezzen, a helyszínen viszont nehéz tájékozódni, pontosan hol kellene bevetni a mentőcsapatokat.

[De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?]

A térkép összeállításában egy szingapúri obszervatórium segített a NASA-nak. A nagyméretű képet ide kattintva éri el. A sárga, narancs és vöröses színek a pusztítás mértékét jelölik: minél sötétebb a terület, amit néz, ott annál erőteljesebb volt a robbanás.

©

Bejrútban a múlt héten történt tragikus kimenetelű robbanássorozat, amely az utolsó hírek szerint legalább 200 ember halálát okozta. Az anyag, ami berobbant, ammónium-nitrát volt, ezt a leggyakrabban a műtrágyák előállításához, valamint a bányarobbantásokhoz használják. Vagyis: biztosan nem terrortámadás történt, sokan azonban ezt akarják elhitetni a világgal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői

Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői

360 lóerős hibrid a Peugeot szülinapi autója

360 lóerős hibrid a Peugeot szülinapi autója

Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez a Vidnyánszky vezette kuratórium

Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez a Vidnyánszky vezette kuratórium