szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az álhíreket leleplező Snopes szerint a bejrúti robbanásra is rárepültek azok a tartalomgyárosok, akik videós hazugságokat készítenek és terjesztenek a közösségi médiában.

Egy Youtube-on terjedő új videóval azt a látszatot keltik ismeretlenek, hogy a bejrúti robbanást egy földbe csapódó rakéta okozta – ez azonban nem igaz, a tragédia más dologhoz köthető, és ugyanezt hangsúlyozza hírében a Snopes is.

Az álhíreket leleplező oldal szerint a videó át lett szerkesztve: bár valóban a robbanás helyszíne, azaz maga Bejrút látszik rajta, de a készítői egy rakétát is rárajzoltak. A munka nem az igénytelen fajtából való, jól látszik, hogy a feltöltők igyekeztek hihető eredményt készíteni.

Képernyőfotó a YouTube-on terjedő videóból.
©

A tényeken ugyanakkor ez sem változtat: a bejrúti katasztrófát nem rakétatámadás okozta (mint azt a fent említett videó terjesztői próbálják elhitetni), hanem az, hogy egy tűzijátékraktárban tűz ütött ki, majd pedig egy másikban, ahol rengeteg ammóniumnitrátot tároltak, robbanás történt.

A hét eleji tragédiának legalább 137 halottja van a hatóságok utolsó közlése szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal