szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szupernagy tömegű fekete lyuk hálójában lévő galaxisokat észlelt az Európai Űrügynökség (ESA) Nagyon Nagy Teleszkópja (VLT). A hat galaxis a fekete lyuk körül helyezkedett el, amikor az univerzum kevesebb, mint egymilliárd éves volt. Ez az első alkalom, hogy ilyen közeli csoportosulást sikerült megfigyelni időben ennyire közel az ősrobbanáshoz.

A felfedezés segít jobban megérteni a szupermasszív fekete lyukakat, melyek nagy sebességgel formálódnak és érik el hatalmas méretüket. Ilyen fekete lyuk található a Tejútrendszer középpontjában is. Az új információk alátámasztják azt az elméletet, amely szerint a fekete lyukak gyors növekedésre képesek nagy, hálózatszerű szerkezetekben, melyek rengeteg gázt tartalmaznak.

"Kutatásunkat főként az a vágy hajtotta, hogy megértsük ezeket a sok kihívást jelentő csillagászati objektumokat, a korai univerzum szupernagy tömegű fekete lyukait. Ezek extrém rendszerek és jelenleg nem létezik jó magyarázatunk a létezésükre" – mondta el Marco Mignoli, a bolognai Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) kutatója, az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban bemutatott tanulmány első szerzője.

Nagylátószögű felvétel a szupernagy tömegű fekete lyuk rendszerének égi környezetéről
©

A VLT segítségével végzett új megfigyelések során látott galaxisok gázból álló kozmikus "pókhálóban" találhatók, mely több mint 300-szor nagyobb területet foglal el, mint a Tejútrendszer. "A kozmikus háló szálai olyanok, mint a pókháló szálai. A galaxisok ott vannak és nőnek, ahol a szálak keresztezik egymást, a szálak mentén áramlik a gáz, mely táplálja a középpontban lévő fekete lyukat és a galaxisokat is" – fejtette ki Mignol, aki szerint

az egymilliárd naptömegű fekete lyukkal rendelkező hálószerű szerkezetből a fény abból az időszakból érkezett hozzánk, amikor az univerzum mindössze 0,9 milliárd éves volt.

A legelső fekete lyukak, amelyek valószínűleg az első csillagok összeomlásával keletkeztek, nagyon gyorsan növekedhettek, hogy az univerzum életének első 0,9 milliárd évében elérjék milliárdnyi Nap tömegét. A csillagászok azonban nem tudtak magyarázatot adni arra, hogyan állhat rendelkezésükre elegendő mennyiségű "üzemanyag", mely lehetővé teszi, hogy ilyen rövid idő alatt hatalmas méretűre növekedjenek ezek az objektumok. Az új felfedezés viszont magyarázattal szolgálhat:

a "pókháló" és a benne lévő galaxisok elegendő gázt biztosítanak, mely szükséges ahhoz, hogy a központi fekete lyuk gyorsan szupermasszívvá váljon.

De hogyan jött létre maga a pókháló? A csillagászok elképzelései szerint a rejtélyes sötét anyag hatalmas csomói állhatnak a háttérben. A láthatatlan anyagnak ezek a hatalmas csomói a feltételezések szerint rengeteg gázanyagot vonzottak a környezetükbe a világegyetem korai időszakában. A sötét anyag és a fénylő gáz együttesen alkotják azokat a pókhálószerű rendszereket, ahol a galaxisok és a fekete lyukak kifejlődtek.

A most észlelt galaxisok a leghalványabbak közé tartoznak, melyeket a jelenlegi teleszkópok még képesek megfigyelni. A felfedezéshez több órán át tartó megfigyelésekre volt szükség az elérhető legnagyobb optikai teleszkópokkal, köztük a VLT-vel. "Úgy véljük, csak a jéghegy csúcsát láttuk és az a néhány galaxis, melyet olyan távol, egy fekete lyuk körül felfedeztünk, csak a legfényesebbek" – mondta Barbara Balmaverde, az INAF csillagásza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!