szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cell című tudományos lapban megjelent publikáció szerint Roska Botond kutatócsoportjának olyan retinát sikerült létrehoznia, mely egy egészséges felnőtt látószervéhez hasonlóan funkcionál.

Laboratóriumi körülmények között hoztak létre funkcionális emberi retinát magyar tudós vezetésével. A munka a vakság gyógyításán dolgozó Roska Botond és csapatához köthető. Mint az a Semmelweis Egyetem oldalán megjelent hírben olvasható: az úgynevezett retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak.

A szemben található retina a fény érzékeléséért és a vizuális információk feldolgozásának kezdeti lépéseiért felelős idegszövet. Bár elhelyezkedése miatt könnyen hozzáférhető szervnek tűnik, sejtszintű működése részleteiben ma sem tisztázott. Az emberi retina vizsgálatát ráadásul nagyban nehezíti a szövet érzékenysége, mert a testből eltávolított szövet a táplálék- és oxigénellátás megszakadása miatt néhány percen belül visszafordíthatatlan károsodást szenved.

A Roska Botond által vezetett Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel munkatársainak most sikerült perifériás szövetből – kötőszöveti sejtekből, illetve vérből – mesterségesen olyan fényérzékeny retina organoidot létrehozni, amelynek tulajdonságai nagyon hasonlóak az egészséges (felnőtt) emberi retináéhoz. A kutatóknak emellett a világon elsőként sikerült szervdonorokból származó izolált emberi retinán elektrofiziológiai módszerekkel fényválaszt mérni, ami közelebb vihet a szerv működésének megértéséhez.

[Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"]

A kísérletek során szervdonációból származó retinaminták és a szövettenyészetben növesztett retina organoid egysejtes transzkriptóm analízisét is elvégezték. A molekuláris biológiai eljárással a szövetminták több ezer sejtjének génaktivitását vizsgálták sejtszinten, majd a kapott adatok alapján a sejteket csoportokba, úgynevezett klaszterekbe rendezték. A szervdonációból származó és a mesterségesen növesztett retinaszövet a sejtek génaktivitás-mintázata alapján is nagyfokú egyezést mutatott, sőt, sikerült több genetikai eredetű szemészeti betegség esetén az adott kórkép kialakulásában kulcsfontosságú sejttípust is azonosítani – olvasható a Semmelweis oldalán megjelent közleményben.

A felfedezést több éves kutatás előzte meg, melyben többek között a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Retina Laboratóriuma is részt vett. A laboratórium vezetője, Szabó Arnold szerint a kutatás eredményei előrevetítik, hogy a jövőben akár a személyre szabott terápia kidolgozása is lehetővé válhat a betegek számára, hiszen a beteg sejtjeiből növesztett organoid tulajdonságai a betegre jellemző betegséget is hordozzák, így a szövettenyészetben növesztett mesterséges retinaszöveten a terápiás eljárások hatásai közvetlenül vizsgálhatóvá válnak.

A munkával kapcsolatos publikáció a Cell tudományos folyóiratban olvasható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója