szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefon-kijelzők megnövelésének egyik módja az összehajthatóság. Azonban más módszer is elképzelhető, legalábbis az Oppo (sőt korábban a Samsung) szabadalma szerint.

Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb technológiai innovációja a hajlékony kijelzős (vagy kétkijelzős) összehajtható telefonok megjelenése. Az Oppo picit másképpen növelné meg a kijelzőt: a holland LetsGoDigital oldal mutatott be egy Oppo-szabadalmat, egy csúszó mechanizmussal ellátott telefont, megnyújtható kijelzővel.

A kínai cég a hazájában, még februárban nyújtotta be a szabadalmát, 28 termékképpel és egy rövid leírással, és néhány hete hagyták jóvá. A képeken egy négyzet alakú, rendkívül kompakt telefon látható, amelynek a kijelzője felfelé csúsztatással növelhető.

©
©

A telefonkeret oldalai egy U alakú profilból állnak, amely sínrendszerként működik. A felfelé csúszó mozgatással akár 80 százalékkal is kibővíthető a képernyő. Egyébként a Samsungnak is volt már hasonló elképzelése, ám annak képernyőjét csak 25 százalékkal lehetett kibővíteni, azaz az Oppo-készüléket jóval nagyobbra lehet kihúzni. Amint az eszközt teljesen kinyújtják, láthatóvá válik a SIM-rekesz a jobb oldalon.

A hangsúly ezúttal azon van, hogy az eszköz összecsukott állapotban könnyen elfér akár egy zsebben is, de a kézben tartása is egyszerű, már csak azért is, mert a készülék tetejét és alját lekerekítették. Jobb oldalon alul egy kicsi hosszúkás gombbal lehet lezárni a képernyőt, hogy az eszköz még véletlenül se nyíljon ki a zsebben.

Meglepő módon a mellékelt képeken nem látszik szelfikamera. Hogy ezt egy későbbi szakaszban továbbra is a felső keret szélére helyezik-e, vagy az Oppo inkább a kijelző alá rejti, azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre a gyártó az elsők között mutatta be korábban a kijelző alatti kamera prototípusát.

Mindenképpen érdekesnek mondható az Oppo elképzelése, azonban a finomabb részletek egyelőre még nem derültek ki. Nem tudni a telefon specifikációiról, mint ahogyan arról sem, milyen is közelebbről a csúsztatásért felelős mechanizmus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját