szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint furcsa kinézetű az a kígyó, amelyet Vietnam hegyvidéki részén fedeztek fel amerikai és vietnami tudósok.

Vietnam hegyvidéki részét járva különleges kígyóba bukkant egy amerikai-vietnami kutatócsoport: a hüllő bőre attól függően változik, hogy hogyan vetül rá a fény.

Az állatot még 2019-ben fedezték fel a kutatók, de a beszámolójukat csak most hozták nyilvánosságra. A részleteket a Copeia szakfolyóiratban ismertették.

A kígyó a ritka Achalinus nemzettséghez tartozó faj példánya, de hasonlót még csak nem is láttak a tudósok. A megtalált állatot Achalinus zugorumnak nevezték el. Életmódjáról szinte semmit nem tudni, de azt feltételezik, hogy az avarban, esetleg a föld alatt él. A felfedezés azért is jelentős, mert a kutatók szerint az a hüllőkkel kapcsolatos evolúciós ismereteket is bővítheti.

A megtalált állatból – a további vizsgálatok céljából – mintát vettek, hamarosan pedig visszaengedik a dzsungelbe. A kutatók szerint a vietnami állatvilág nem csak sokszínű és izgalmas, de veszélyeztetett is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!

Emelkedhet a húsok ára

Emelkedhet a húsok ára

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya