Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Hat szolgáltatására jelentett be termékkivezetést a Vodafone Magyarország. Nem lesz mobilos hangposta, elérhetetlenné válnak a UPC-s e-mailek is.

A UPC hat éve indította el a Wi-Free nevű közösségi wifit. Ennek lényege az volt, hogy aki vállalta, hogy saját otthoni routerén bekapcsolva tartja a szolgáltatást – így biztosítva a környéken járóknak egy, a saját csatornától biztonságosan elkülönített, ingyenes wifi-lehetőséget –, az országszerte, sőt Európában minden hasonló wifi hotspotot ingyen használhat. Ez már csak 2021. január 31-ig lesz így, a vezetékes internethálózatra épülő szolgáltatás azt követően nem lesz elérhető. Helyette a Vodafone korlátlan mobilnetet tartalmazó tarifáit ajánlja ügyfelei figyelmébe.

Wapsuwap

Ha már mobilinternet: szinte hihetetlen, de a Vodafone-nál a mai napig elérhető a WAP. Ezt 2021. január 20-án kapcsolja le a cég. Aki soha nem hallott még róla, vagy már csak halvány emlékei vannak, az ne magát okolja. A pici mobilképernyőkre kitalált, a túlnyomóan szöveges tartalom mellett esetleg apró képi elemeket felvonultató Wireless Application Protocol (WAP) a vezeték nélküli adatátvitel egy nyílt nemzetközi szabványa, amely a 2000-es években volt népszerű.

A WAP volt az, amelyből kiindulva az akkori Index-főszerkesztő Uj Péter a technológiai elemzőket lenéző hangnemben ostorozva azt jósolta: sosem fogunk a telefonunkon internetezni vagy filmeket nézni, ezeknek semmi értelme.

Aztán jött Steve Jobs, aki az eltunyuló Nokia után újraértelmezte az okostelefonok fogalmát, majd jöttek az androidos készülékek – a modern mobilos böngészők pedig elkezdtek hasonlóan gazdag weboldalakat mutatni, mint amiket a számítógépek böngészőjén megszokhattunk. A mobilinternet-hozzáférés terjedésével a WAP technológiát egyre kevesebben használják, ezért megszüntetése mellett a technológia fejlődése és a Vodafone termékpalettájának egyszerűsítése miatt döntöttünk – olvasható a vállalat tájékoztatójában.

Nincs többé hangposta

Hasonló indokkal szünteti meg az operátor a Hangposta szolgáltatást: a Vodafone ügyfeleit hívók nem hagyhatnak majd üzenetet, ha a hívott fél valamiért nem elérhető. A szolgáltatás a lakossági és kisvállalati ügyfélkörben is lekapcsolja a Hangpostát, helyette a Hívásértesítő igénybevételét javasolja. Aki bekapcsolja, az a nem fogadott hívásairól SMS-ben kap értesítést olyan esetekben, amikor készüléke a híváskísérlet időpontjában nem elérhető (pl. ki van kapcsolva, vagy hálózati lefedettségi probléma áll fenn), illetve foglalt. Az értesítő SMS tartalmazza a hívás időpontját, illetve többszöri hívás esetén az utolsó próbálkozás időpontját és azt, hogy hányszor próbálkozott a hívó.

A Hívásértesítő szolgáltatás minden előfizető számára ingyenes. Díjmentesen ki- és bekapcsolható SMS-ben a „HE” kóddal, illetve igényelhető a Vodafone szokásos (személyes, telefonos és online) ügyfélszolgálati csatornáin is.

Vége a vodás levelezésnek

A UPC Webmail és az ehhez kapcsolódó e-mail szolgáltatás technikai támogatása 2021. március 1-jén szűnik meg. Ekkor az az összes @upcmail.hu, valamint az ehhez tartozó másodlagos e-mail-fiók is elérhetetlenné válik. Szintén megszűnik, de már 2021. február 20-án a Vodamail, ennek értelmében a @vodamail.hu címek másnaptól nem lesznek sem címezhetők, sem elérhetők.

Akinek nincs másik online levelezési címe, annak a Vodafone a számos ingyenesen elérhető szolgáltatás valamelyikének igénybevételét javasolja. Ezek közül a legnépszerűbb és véleményünk szerint a legjobb, magyar felülettel is elérhető opciók: a Google-féle Gmail és a Microsoft által biztosított Outlook (ez nem csak a jól ismert program neve, hanem a levelezőrendszeré is).

Videotelefon másképp

A Vodafone Magyarország 2021. január 20-ától nem biztosítja a Videotelefon nevű szolgáltatását. Ne aggódjon, videotelefonálni ezután is tud majd, és vélhetően pontosan ugyanúgy, mint eddig. A vállalat ugyanis éppen azért vezeti ki ezt a szolgáltatást, mert már évek óta mindenki Skype-on, Facebook Messengeren, Viberen, vagy a hasonló rendszerek valamelyikén intézi videós beszélgetéseit, a Vodafone Videotelefon megoldást nemhogy kevesen használják, már kevesen is ismerik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Pontosított a KSH: 2020 nem a második legrosszabb év volt a magyar demográfia elmúlt évtizedeiben, hanem a legrosszabb

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant