szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óriásfarkasok megkövesedett maradványain végzett DNS-vizsgálatok szerint a Trónok harca című népszerű sorozattal ismertté vált ősi ragadozók csupán távoli rokonai a modern farkasoknak – derült ki a témában készített eddigi első tanulmányból.

Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem, az angliai Durhami Egyetem, a németországi Lajos-Miksa Egyetem és a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i tagintézményének (UCLA) kutatói öt óriásfarkas (Canis dirus) fosszíliáján végeztek DNS-szekvenálást. A nagyjából 50 ezer éves ősmaradványokat Észak-Amerikában tárták fel.

A Nature folyóiratban publikált eredmények szerint az óriásfarkas fejlődése 6 millió évvel ezelőtt vált el a többi farkasétól és genetikailag annyira különbözött a többi kutyafélétől, hogy se prérifarkassal, se szürke farkassal nem tudott párosodni.

Az óriásfarkasok, amelyek méretüket tekintve akkorák voltak, mint a termetes szürke farkasok, de nagyobb fogakkal rendelkeztek és az összes ismert kutyaféle közül nekik volt a legerősebb harapásuk, a mai Észak-Amerika területén éltek és 13 ezer évvel ezelőtt pusztultak ki, valószínűleg azért, mert nem tudtak alkalmazkodni a jégkorszak változó környezeti viszonyaihoz.

©

"A szürke farkasok és az óriásfarkasok közötti anatómiai hasonlóságok ellenére, amelyek azt sugallják, hogy talán ugyanúgy rokonságban állhatnak egymással, mint a modern és a neandervölgyi ember, a genetikai eredmények azt mutatják, hogy ez a két farkasfaj sokkal inkább távoli rokonai egymásnak, mint az ember és a csimpánz" – mondta Kieren Mitchell, az Adelaide-i Egyetem kutatója, aki a tanulmány társszerzője volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Gáspár Evelin és a meztelen képek: a személyestől a közügyig

Gáspár Evelin és a meztelen képek: a személyestől a közügyig