szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stratégiát vált az Intel, és megpróbálja kihasználni az ARM-architektúrájú processzorok megnőtt népszerűségét.

Ha létezik három betű, amelyet korábban nagyon nem szívesen látott az Intel, az az ARM. Az ilyen architektúrára épülő áramkörök sokáig ugyan nem versenyezhettek az Intel-AMD CPU-ival, viszont a fogyasztás és az ár tekintetébe sok borsot törtek a kaliforniai chipgyártó orra alá.

Azonban február közepétől, amióta Pat Gelsinger lett az Intel elnök-vezérigazgatója, új szelek fújnak, és nem egy területen stratégiát váltana az Intel. Amellett, hogy tartja magát az x86/x64 számítási architektúrához, megpróbál profitálni az ARM egyre növekvő népszerűségéből. Ez persze nem azt jelenti, hogy ARM-re váltana, hanem hogy új üzletágat hoz létre (Intel Foundry Services), amelynek keretében chip-bérgyártást vállalna olyan cégek számára, mint az Amazon, az IBM, a Microsoft, sőt akár az Apple is.

©

Az IFS tevékenysége nem korlátozódna x86-alapú áramkörökre, hanem nyitott arra, hogy ARM, sőt RISC-V chipeket készítsen. Akár gyártója is lehetne az ARM-alapú Apple M1-nek vagy utódjának.

[Már fizetett hirdetésben is támadja az Intel az Apple M1 lapkáját]

Mindez jól hangzik, azonban akadnak itt kérdőjelek. Például hogy mennyire lesz képes az Intel megbízható áramköröket készíteni 7 nm-es csíkszélességgel, nem is beszélve az 5 nm-esről. Az Intel ugyanis nem siet saját 7 nm-es Meteor Lake családjával sem, aminek a tervezésével állítólag az év második negyedére elkészül, viszont a gyártásra 2023-ig várni kell. Egy ilyen tempó pedig nem biztos, hogy bizalmat kelt, főleg az olyan igényes ügyfeleknél, mint amilyen az Apple is.

Mindenesetre az Intelnél derülátók, és be is jelentették a vállalat IDM 2.0 stratégiáját, ami rögtön 20 milliárd dolláros beruházással indul két arizonai gyárba. A vezérigazgató világossá tette, hogy az IFS-t különálló üzleti egységként működtetik, és bízik abban, hogy teljesíteni tudják majd a partnereiknek tett ígéreteket.

Az Apple-lel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon reméli, hogy a két vállalat együtt tud majd működni (és az Intel megszabadíthatja az Apple-t a TSMC-től való függőségtől), de azért azt is hozzátette, hogy ezzel együtt jó versenyezni a cupertinói óriással.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”