szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy olyan újdonságot készül élesíteni a Facebook, ami segítheti a járvány elleni küzdelmet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ismét megváltoztatja a hírfolyamot a Facebook, ám a módosítás – a legutolsó ilyen akciójukhoz hasonlóan – most is a jó ügyet szolgálja: egy kisebb panelt tesznek az oldal tetejére, amely az oltásokkal kapcsolatban tartalmaz majd hasznos tudnivalókat.

A fejlesztés hátterében az Egyesült Államok kiterjedt oltóprogramja áll: a tengerentúlon már szinte minden államban fel lehet venni koronavírus elleni oltásokat, de a szabályok nem egységesek, és persze a vakcina felvételének helye sem azonos. A Facebook ezeket a problémákat igyekszik megszüntetni, (táv)segítséget adva azoknak, akik oltakoznának.

Az új panel a hírfolyam tetején foglal majd helyet, és tartalmazni fogja többek közt az adott állam oltási programjára vonatkozó legfrissebb és legfontosabb információkat. Beleértve azt is, melyik korosztály van épp soron, és melyik oltóanyagot használják az egészségügyi dolgozók. A Facebook szerint az újdonságot első körben az Egyesült Államokban kapcsolják be, amit valamivel később további közel 20 ország követ majd. Azt még nem közölték, hogy pontosan melyek ezek.

A Facebook mostani változtatása nagyon hasonlít ahhoz az információs panelhez, amelyet a járvány első hullámában élesítettek az oldalon. Annak segítségével a koronavírus okozta betegségről lehetett meg tudni hasznos információkat, de a felület a területre vonatkozó fertőzöttségi adatokat is megmutatta. Ez különösen hasznosnak bizonyult, hiszen a felhasználók első kézből láthatták, hol jobb, illetve rosszabb a járványhelyzet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!