szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ír jogvédő szervezet arra készül, hogy bíróság elé citálja a Facebookot, mert szerintük az nem védte meg a felhasználók adataiat. A döntés precedenst is teremthet.

Április elején derült ki, hogy több mint 533 millió Facebook-felhasználó privát adata vált böngészhetővé egy nyilvános hackerfórumon. A kikerült információk között telefonszámok, teljes nevek, e-mail címek, születési dátumok és a lakóhelyre vonatkozó adatok is megtalálhatók.

[Ezen az oldalon ellenőrizheti, érintett-e a facebookos adatszivárgásba]

Mivel az adatszivárgás sok európai felhasználót is érint, egy ír jogvédő szervezet, a Digital Rights Ireland (DRI) arra készül, hogy bírósághoz fordul az érintett uniós állampolgárok nevében. Antoin Ó Lachtnai, a DRI igazgatója szerint ez figyelmeztetés is a többi techóriás számára is: ez lehet az első ilyen tömeges fellépés, de valószínűleg nem az utolsó – idézte őt a BBC. A Facebook eközben azzal érvel, hogy nem hibázott, az adatbázisban szereplő információkat ugyanis nyilvánosan elérhető adatokból legózták össze a hackerek.

©

Antoin Ó Lachtnai szerint az adatszivárgás mértéke és nagysága igen súlyos – arról nem is beszélve, hogy a törvények a felhasználók jogait védik, így a techóriásoknak komolyan kell venniük a személyes adatok védelmét. Márpedig a DRI szerint a közösségi oldal ezt nem tette meg, és nem is értesítette az érintetteket.

Az adatszivárgást még 2019-ben vették észre, majd be is foltozták azt lehetővé tévő biztonsági rést, ám az ebből összeállított adatbázis nemrég felkerült a netre. Emiatt a DRI úgy véli, azok, akik részt vesznek a perben, fejenként akár 12 ezer eurós (kb. 4,3 millió forint) kártérítést is kaphatnak.

Ray Walsh, a ProPrivacy nevű cég digitális adatvédelmi szakértője szerint a per precedenst teremthet, hiszen ha a bíróság kártérítést ítél meg a felhasználóknak, akkor egy jövőbeni adatszivárgás esetén más cégek esetében is hasonló ítélet születhet. Emiatt pedig a vállalatok is nagyobb erőfeszítéseket tehetnek a felhasználói adatok védelme érdekében.

Ha bebizonyosodik, hogy a Facebook nem tett meg mindent az adatszivárgás kivédése érdekében, akkor a GDPR (az európai adatvédelmi rendeletet) értelmében az éves pénzügyi forgalmának 4 százalékát is kiróhatja rá a bíróság büntetésként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!