szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ártalmatlannak tűnő iOS-es gyerekjáték mögé bújva egy online kaszinó jutott át az Apple elméletben szigorú szűrőjén. Nem ez az első ilyen eset.

Az Android nyitott világától eltérően az iOS-es appokat fallal zárja el az Apple, a felhasználók biztonságára hivatkozva. Na de mi van akkor, ha épp az App Store nem látja el elég jól a feladatát? – vetette fel az appfejlesztő Kosta Keleftheriou, a FlickType alkotója, utalva egy igencsak furán viselkedő játékra.

A Jungle Runner 2k21-et négyéveseknek, illetve idősebbeknek ajánlják, azonban a játék mögött egy online kaszinó bújik. Mint a valós életben, ahol csak valamilyen jelszóval lehet bejutni egy-egy szerencsebarlangba, ezúttal is kell egyfajta jelszó, ami azonban – írja a The Verge – egyáltalán nem szokványos. Nincs szó betű vagy számkombinációról, egyedül a tartózkodási hely számít: Törökországban kell lenni vagy legalábbis ezt szimulálni VPN használatával. Ekkor a játékban eredetileg rohangáló, ugráló majom helyett megnyílik egy online kaszinó virtuális ajtaja, és már kezdődhet is a felnőtteknek szóló játék. Miután néhány weboldal megosztotta az ezzel kapcsolatos tényeket, a játékot kitették az App Store-ból. Azonban nem ez volt az első eset, a Magical Forest – Puzzle mögött is szerencsejáték bújt meg.

©

A Jungle Runner mögött található kaszinó online, azaz nincs kódja az alkalmazásban, ezért nem derült fény a funkcionalitására, illetve azért sem, mivel az Apple más országban tesztelte. Az app az Apple Pay szolgáltatást sem használja, így ezzel sem tudott lebukni, bár ez nem jelenti azt, hogy ne csalt volna ki sok pénzt a felhasználóktól.

Kosta Keleftheriou szerint (aki maga is beperelte az Apple-t) az ilyen megoldások sikerének titka az lehet, hogy az Apple-felhasználók bátran telepítenek ismeretlen alkalmazásokat, mivel úgy gondolják, maximális biztonságban vannak az App Store-ban. Viszont egy-egy ilyen eset inkább azt mutatja, hogy az a bizonyos Apple-fal sokkal inkább a felhasználók bezártságát erősíti, és nem annyira tartja távol a rosszindulatú szereplőket. Egyébként az Apple szabályzata nem tiltja a szerencsejátékokat, pontosabban csak földrajzi korlátozásokat ad ezeknek. Persze nem biztos, hogy ez vigasztalja a pénzüktől megfosztott felhasználókat.

Az Apple egyelőre még nem reagált a The Verge-nek, viszont megszólalt az ügyben az Apple korábbi globális termékmarketing-igazgatója, Michael Gartenberg.  Arról tweetelt, hogy Kosta Keleftheriou fontos dolgot tárt fel, és a gyakran dicsért Apple-ökoszisztéma szakadozik a varratainál.

Manapság – írja a PhoneArena – különösen az App Store-t nevezik monopóliumnak, és a felhasználók az Apple „fallal körülvett kertjét” okolják az alkalmazások magas ára miatt. Az Apple 30 százalékos „sápja” ugyanis arra késztette a fejlesztők egy részét, hogy árat emeljenek. És bár a Google-nél is megvan ez a 30 százalék, az Android lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazásokat egy harmadik fél alkalmazásboltjából töltsék be, erre viszont az Apple nem ad lehetőséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!