szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hulladéklerakók helyett inkább igen hasznosan folytatják életüket a régi Samsung telefonok a gyártó újrahasznosítási programjának köszönhetően.

Nem tetszett a Samsungnak, hogy a már elavultnak számító telefonjai a szemétben landolnak, ezért Galaxy Upcycling programja keretében diagnosztikai eszközökké alakította ezeket. Pontosabban hordozható retinakamerákká alakultak, amelyek a szembetegségek megállapítására szolgálhatnak a kereskedelmi eszközök árának töredékéért. A Samsung eddig Vietnámban vezette be ezt a módszert, most viszont már kiterjesztette Indiára, Marokkóra és Pápua Új-Guineára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább 2,2 milliárd embernek van valamilyen látássérülése, és ezeknek az eseteknek a fele megelőzhető lenne, vagy még nem foglalkoztak velük. Nagy a különbség az országok között a látásromlás prevalenciájában (előfordulási gyakoriságában) a szemészeti szolgáltatások megfizethetőségétől és elérhetőségétől függően. Becslések szerint ez négyszer gyakoribb az alacsony és közepes jövedelmű régiókban, mint a magas jövedelműekben.

©

A Galaxy Upcycling program – írja a Samsung a közleményében – hozzávetőlegesen egymilliárd, megfelelő diagnózissal megelőzhető látássérülés kezelésében segíthet. A régebbi Galaxy okostelefon az EYELIKE kézi szemfenékkamera „agyává” válik, és képeket készítenek vele a szemfenékről. Ezután a Galaxy készülék mesterséges intelligencia algoritmust használ a képek elemzésére és a betegségek diagnosztizálására.

Egy olyan alkalmazáshoz csatlakozik, amelyik rögzíti a beteg adatait, és kezelési tervet javasol. Ezzel a megfizethető diagnosztikai eszközzel olyan állapotok tárhatók fel, amelyek akár vaksághoz is vezethetnek, beleértve a diabéteszes retinopátiát, a zöldhályogot és az életkorral összefüggő makula degenerációt.

A Samsung egyéb orvosi/szűrési területeken is kamatoztatná a régebbi Galaxy telefonok képességeit, felhasználná például a méhnyakrák szűrésében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!