szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régóta foglalkoztatja már a tudósokat a kérdés, hogy vajon mikor készülhetett az angliai Cerne Abbas-i óriás. 12 hónapnyi vizsgálat után megjött az eredmény.

Több mint 300 éve ismert már a Cerne Abbas-i óriás, a dombrajz, amely az angliai Cerne Abbas nevű település mellett található. Az alkotást az ősi korokból származónak tartják, a kutatók azonban ebben korántsem voltak olyan biztosak, ezért alaposabban is megvizsgálták azt.

A BBC beszámolója szerint az óriás körvonalainál talajmintákat vettek, amelyeket aztán 12 hónapon át elemeztek, hogy megállapítsák a körülbelüli korát. Mike Allen geoarcheológus szerint mindez nem olyan eredményt hozott, mint amire eredetileg számítottak. Ahogy fogalmazott:

"mindenki tévedett, és ez még izgalmasabbá teszi az eredményeket."

A talajmintában lévő apró csigáknak, valamint az üledékben lévő homokszemcséknek köszönhetően kiderült, hogy a Cerne Abbas-i óriás nem az őskorból maradt ránk.

A kormeghatározás szerint az alkotást valamikor időszámításunk után 700 és 1100 között készíthették el. Mivel az ún. angolszász periódus mintegy 600 évig, 410-től 1066-ig tartott, így minden valószínűség szerint ebből a korból származik.

Ez viszont ellentmond annak, amire más minták elemzése alapján arra jutottak, vagyis hogy az óriást 1560-ig bezárólag készíthették el, ami komoly fejtörést okoz a tudósok számára. Az biztos, hogy a legkorábban 1694-ben említették meg az alkotást.

Martin Papworth régész szerint a dombrajz a középkorból való, ám a cerne-i apátság 987-es alapítása nem ír róla. A szakember szerint, ha valóban középkori a készítmény, akkor meglehetősen furcsa, hogy évszázadokon át senki nem írt róla – olyan, mintha elfelejtették volna, és csak a 17. század végén fedezték volna fel ismét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!