szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ideje részletesebben is közli az Apple-féle App Store, hogy az egyes alkalmazások pontosan milyen adatokat gyűjtenek rólunk, felhasználókról. Ennek alapján készült most egy érdekes – és kissé ijesztő – toplista.

Az Apple tavaly júniusban indította el új, adatvédelemmel foglalkozó programját, melynek célja, hogy a felhasználók az App Store felületén böngészve részletesebb információkat kapjanak arról, melyik alkalmazás milyen adatához fér hozzá. Ez a hasznos eszköz már életbe is lépett, a Phone Arena pedig kapott az alkalmon: aszerint rangsorolták a platformon elérhető üzenetküldőket, hogy mennyiféle adatot gyűjtenek.

A portál listáján az alábbi nyolc szoftver kapott helyet:

  1. Signal
  2. Skype
  3. Zoom
  4. Discord
  5. Telegram
  6. WhatsApp
  7. Facebook Messenger
  8. TikTok

A sorrend nem a véletlen műve: míg a lista legelején lévő Signal szinte semmit nem kér a használatért cserébe, a felsorolás utolsó helyein álló Messenger és a TikTok gyakorlatilag minden elérhető infóhoz hozzáférést akar.

A mezőny középső részében lévők esetében a begyűjtött információ általában a helyadat, a keresési, illetve az online vásárlási előzmények, de egyes esetekben a készüléken lévő kontaktlistára, a felhasználó által kedvelt tartalomra, a telefonszámra, a mobil azonosítójára és az egészségügyi információkra is rálátnak a fejlesztők. Ez utóbbit egyébként éppen a Messenger gyűjti, számos egyéb jellemzővel együtt.

A Phone Arena arra figyelmeztet, hogy a listában ugyan videós, illetve hangalapú csevegéshez készített appok is találhatók, attól még üzeneteket is lehet velük küldeni, és esetükben ezért ugyanúgy megvalósul az adatgyűjtés gyakorlata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!