szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Steven Brandenburg azért vette ki a Moderna vakcináját a speciális hűtőből, mert szerinte az átírja az ember DNS-ét.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Steven Brandenburg neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel kísérték a koronavírus elleni védőoltások sorsát. Ő az az amerikai Wisconsinban élő gyógyszerész, aki tavaly decemberben nagyjából 570 adag vakcinát tett használhatatlanná szándékosan.

A férfit nem sokkal később a rendőrség letartóztatta, majd bíróság elé került, ügyében pedig most hirdettek ítéletet – írta meg a Milwaukee Journal Sentinel. A beszámoló szerint a férfit hároméves börtönbüntetést kapott, ami nem is tűnik soknak ahhoz képest, hogy az elsődleges hírek szerint akár 20 évre is ítélhették volna.

©

Brandenburg saját bevallása szerint azért távolított el 57 üvegcsényi oltóanyagot a vakcina tárolására készített hűtőből, mert azt gondolta, hogy a védőoltás átírja az ember DNS-ét. Azt is elismerte, hogy az összeesküvés-elméletekben, valamint az alternatív történelemben hitt. Az ítélethozatal előtt bocsánatot kért tettéért.

A vád szerint tavaly december 26-án vette észre egy szakember, hogy az oltóanyagot valaki kivette a hűtőből. Brandenburg úgy magyarázkodott, hogy véletlenül hagyta ott őket, mert valamit keresett, és ehhez ki kellett vennie a fiolákat. Mivel az mRNS-alapú vakcina a felengedést követő 12 órán belül felhasználandó, a dolgozók megpróbálták a lehető leggyorsabban elhasználni őket. Végül 57 embert tudtak beoltani, mielőtt a maradékot kidobták volna.

[Rájöttek a tudósok, hogyan kell átalakítani a koronavírus elleni védőoltást, hogy ne okozzon vérrögképződést]

Brandenburgot néhány nappal később tartóztatta le a rendőrség, mert felmerült a gyanú, hogy szándékosan tette tönkre a koronavírus elleni oltóanyagot. Később bevallotta, hogy december 24-én és 25-én tette mindezt, így minden bizonnyal az 57 beoltott ember is hatástalan dózist kapott.

A bíróság a három év börtönbüntetés mellett arra is kötelezte, hogy 84 ezer dollárt (kb. 24 millió forint) fizessen a volt munkaadójának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!