Ha ezen változtat az étrendjében, sokat tehet a magas vérnyomás ellen

Ausztrál tudósok szerint a káliumos só éppen olyan ízű és állagú, mint a hagyományos, ellenben kétszeresen is segíthet leküzdeni a magas vérnyomást.

  • hvg.hu hvg.hu
Ha ezen változtat az étrendjében, sokat tehet a magas vérnyomás ellen

Az már régóta ismert tény, hogy a sófogyasztás magas vérnyomáshoz, valamint szívbetegségekhez vezethet. Az orvosok ezért időről időre hangsúlyozzák, hogy érdemes figyelni a napi bevitt mennyiségre, ez azonban sokkal nagyobb erőfeszítést kíván, mint azt elsőre gondolnánk.

Ahhoz, hogy kevesebb sót fogyasszon az ember, változtatni kell a főzési szokásokon, arról nem is beszélve, hogy az áruházakban is olyan élelmiszereket kell keresni, amelyeknek alacsony a sótartalma. Mindezek miatt pedig a legfontosabb, hogy maga az ízlés változzon, hogy könnyebben elfogadható legyen a kevésbé sós étel – márpedig a megszokásokat a legnehezebb levetkőzni.

Az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem kutatói a The Conversationön megjelent cikkükben arról írnak, hogy van egy megoldás, ami segíthet áthidalni a fenti problémát.

Túry Gergely

A szakemberek azt mondják, az egészséges életmód érdekében érdemes lenne átállni a káliummal dúsított sóra. Ez az ízesítő ugyanúgy használható, mint a hagyományos só, a legtöbb ember pedig semmilyen különbséget nem érez az ízekben.

A káliummal dúsított só esetében a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítik. A kettő lényegében ugyanúgy néz ki, és ahogy fentebb írtuk, ízben sincs jelentős eltérés közöttük.

A cserével két legyet lehet ütni egy csapásra: egyfelől csökken a nátrium bevitele, másfelől pedig nő a káliumé. Utóbbit a gyümölcsökben és zöldségeben találni meg, a szervezetben a kálium hiánya pedig szintén magas vérnyomást eredményez.

Magas vérnyomásra szedett gyógyszerek helyett: saját bélbaktériumokkal is kordában tartható

Ígéretes kísérleti eredmények születtek Spanyolországban: kiderült, hogy a magas vérnyomást mesterséges bélbaktériumokkal is szabályozni lehet. Igaz, itt is van egy megkötés.

Más kutatók korábban már letesztelték az elméletet. Egy 2021-es tanulmány szerint egy nemzetközi kutatócsoportöÖsszesen 20 995 embert vont be a kísérletbe, akik korábban már stroke-ot kaptak, 60 évesek, illetve annál idősebbek voltak, és magas volt a vérnyomásuk. A csoportban voltak, akik hagyományos sót, míg mások káliummal dúsított sót kaptak, és az eredmények azt mutatták, utóbbi tényleg képes csökkenteni a magas vérnyomást.

Az ausztrál kutatók nemrég átnézték 32 ország sófogyasztásra vonatkozó irányelveit, és azt tapasztalták, hogy ezek az irányelvek nem adnak egyértelmű és következetes tanácsokat a káliumos só fogyasztásával kapcsolatban. A szakemberek szerint csupán Európa és Kína javasolja, hogy káliumos sót használjanak az emberek – a többi helyen csupán a nátrium bevitelének csökkentésére, illetve a káliumbevitel növelésére tettek klinikai ajánlást.

Kiderült, hogy a gyógyszerrel kevésbé csökkenthető magas vérnyomás sokkal inkább érinti a nőket, mint a férfiakat

Amerikai kutatók kiderítették, hogy a - gyógyszerekkel kevésbé karbantartható - sóérzékeny magas vérnyomás sokkal inkább érinti a nőket, mint a férfiakat. A sóérzékenység azt jelenti, hogy a szervezet hajlamos a só visszatartására ahelyett, hogy a vizelettel kiválasztaná a felesleget. Emiatt akár 10 százalékkal is növekedhet a vérnyomás.

A kutatók úgy vélik, több minden akadályozza a káliumos só elterjedését. Az egyik, hogy csupán a világ 47 országában érhető el ilyen termék, és ott sem túl nagy a választék. Emellett az sem mellékes, hogy van, ahol a hagyományos sónál 15x drágább a káliumos.

A szakemberek megjegyezték: bár a magas káliumbevitelnek is megvannak a maga egészségügyi kockázatai, a káliummal dúsított só fogyasztásával kapcsolatban eddig nem tapasztaltak semmilyen negatív hatást. Kínában például évente félmillió agyvérzéstl lehetne elkerülni a só használatával – írják cikkükben a szakemberek.

Bár most még nem látni, hogyan lehetne a lakosságot rávenni, hogy másfajta sót válasszon, a tudósok bizakodóak. Mint írják, a jódozott só is bekerült a közgondolkodásba, igaz, az 1920-as évektől kezdve majdnem egy egész évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy ez megtörténjen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.