szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A kérdés biztosan mindannyiunk fejében megfordult már, főleg amikor megtaláljuk a szokásos „Made in China” feliratot...

A kérdés biztosan mindannyiunk fejében megfordult már, főleg amikor megtaláljuk a szokásos „Made in China” feliratot valamelyik, határozottan nem kínai (Apple, LG, Nokia)  eszközünk hátlapján. Fokozottan igaz ez a telefonokra – valóban, vagy egyáltalán olyan telefon, ami nem kínában készül? Lássuk!

Az egyik leghíresebb, ám a mobilpiacon már „haldokló” telefon az N9 az utolsó Nokia készülék, ami még mindig Finnországban készül. A Nokia egy darabig Mexikóban és Magyarországon is üzemeltetett gyárakat az N9 széria összeszerelésére, de nem sokáig. A piacról lassan kikerülő MeeGoo OS miatt az N9 sem számíthat sok jóra, idén teljesne megszűnik a gyártás. Ezzel együtt a Nokia februárban bejelentette, hogy a teljes mobil ágazat gyártását Ázsiába (értsd Kína) helyezi át, így 2012 tavaszától már az össze Nokia telefon kínában készül majd.

 A HTC speciális helyzetben van, ők az egyetlenek aki nem igazán preferálják a kínai gyárakat: ők inkább hazai vizeken, Tajvanban szereltetik össze készülékeiket. Ennek ellenáre vannak üzemeik Kínában is.

A Research In Motion (RIM), a Blackberry gyártója sem tette még át a gyártást teljesen Kínába. Több összeszerelő üzemük van Magyarországon, és Kanadában is. Sőt, tavaly jelentős megbízásokat adtak gyáraknak – Malajziában.

A Samsung telefonok kis túlzással fele-fele arányban készülnek Koreában és Kínában., igaz náluk a helyzet nem egyszerű: a koreai szerelésű telefonok belsejében ugyanis Kínában készült lapkák és elektronika van, így bár a dobozon a „Made in Korea” feliratot találjuk, a termák valójában csak félig koreai.

Az Apple sem teljesen „kínai” – a Foxconnak http://techline.hu/cimke/foxconn  vannak gyárai és üzemei Brazíliában is. A helyzet itt sem egyszerű, hiszen az összes Foxconn-Apple termékre azt írják, hogy „Made in China” még akkor is, ha Brazilíában készült.

Van tehát olyan mobil ami nem Kínában készült? Természetesen van. Olyan azonban nincs, aminek ilyen-olyan módon ne lenne köze az ázsiai ország gyáraihoz.  Ezért is találó a mondás, mi szerint mindegy milyen telefont veszünk; Apple vagy LG, Samsung vagy Blackberry; végső soron úgyis kínai.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!