Tetszett a cikk?

A mindent behálózó korrupció vezető politikusaink egyik slágertémája lett. És mégis, szinte visszhang nélkül maradt írásunk, amelyben lelepleztük: Budapest VII. kerületében találékony emberek házanként közel 70 millió forintos hasznot vágnak zsebre, abból, hogy a közvagyont kiárusítják hiszékeny külföldieknek. Közben Hunvald György, a kerület polgármestere mossa kezeit: a történelmi városrész rehabilitációjára nincs pénz. Más kerületekben hasonló metódussal folyik az önkormányzati ingatlanok dobra verése. Kormány, ellenzék egyaránt hallgat.

Előzmények
Olvassa el eredeti cikkünket!
Budapest VII. kerületében Szijjártó Piroska és csapata adja el hiszékeny külföldieknek a közvagyont, meglehetősen bonyolult tranzakciósorozat keretében. Szijjártó Piroskát ennek a kiötléséért akár üzleti zseninek is tarthatnánk, ha nem tudnánk róla, hogy szoros kapcsolat fűzi Nagy Györgyhöz, az Erzsébetvárosi Lakás Építő (ERLAK) ügyvezetőjéhez. Ennek a cégnek 95 százalékos tulajdonosa a VII. kerületi önkormányzat, és Szijjártó Piroska az ERLAK-ban titkárnői feladatokat lát el. 

A cikkben foglaltakat hallgatás veszi körül. Nem hallgatnak azonban a Szijjártóék csapatába tartozó, néven nevezett ügyvédek. Mélységesen felháborodtak, hogy az ő doktori titulussal ellátott nevüket ilyen szövegkörnyezetben le mertük írni és most fenyegetőznek. Mikor  megkérdeztük, hogy miért írták alá a szóban forgó szerződéseket, kitértek a válaszadás elől, és inkább kifogásokat kerestek. Az „iratok illetéktelen birtoklása miatt” rendőrségi büntető feljelentés ötletével is előálltak. Az egyik ügyvéd egyenesen azzal vádolt, hogy az anyag nem kutatómunka eredménye, hanem egy politikailag elkötelezett ember megrendelésre készített irománya, amely nélkülöz minden alaposságot. Érdemi, tartalmi kifogással ugyanakkor nem találkoztunk. 

A kapálózás érthető, annak módja pedig sajátosan hazai. Ha kiderül valami az egyik politikusról, akkor feltételezik, hogy a leleplező bizonyára a másik párt elkötelezettje, és ugyanezt fordítva. Pedig a polgármester pártelkötelezettségét homályban hagytuk, sőt, a cikkben szereplők egyikének sem firtattuk a politikai hovatartozását. Mi több, a politikai ellenfél-párt sem kapta fel az ügyet, nem használta kampányában.

Ebben az erzsébetvárosi történetben is nagyon úgy néz ki, hogy a vezetés sáros, az ellenérdekelt párt pedig mintha valamiért falazna neki. De miért? Annyit megtudtunk, hogy a VII. kerületi önkormányzati társasházak közül pontosan azokat nem adták még el senkinek, ahol ellenérdekelt politikusok laknak. Sőt, a lakók ezekben a házakban megvásárolhatják lakásaikat. Lehetséges, hogy mindez a véletlen műve?

Mindenesetre aggodalomra ad okot az erzsébetvárosi leleplezést körülvevő közöny. Mintha a dolog senkit sem érdekelne. Ahogy azt a hetvenes években egy híres magyar darab szereplője mondta: Én elnézem nekik, hogy ők elnézik nekem, hogy én elnézem nekik.

"Ha egy országban elburjánzik a korrupció, akkor az emberek jelentős hányada előbb-utóbb eltompul, közönyössé, vagy - belekeveredve a korrupciós gyakorlatba - cinkossá válik. Kialakul egy olyan társadalmi összjáték, amelyben mindenki megbocsátja a másiknak azt, amit kelletlenül ugyan, de mindannyian megtesznek." Nyugtalanító, mennyire aktuális ma is a Gallup Intézet jelentéséből idézett részlet. Pedig a jelentés a korrupció magyarországi helyzetéről hat éve készült.

Sipos Anett

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

Minimális törzstőkéjű - hárommillió forintos - kft.-k közbeiktatásával értékesíti ingatlanjait nagybefektetőknek a VII. kerületi önkormányzat. Mindezt teszi úgy, hogy előre kiajánlja az eladásra szánt épületeket, elővásárlási jogot ad a kft.-knek, amelyeket – az elővásárlási joggal együtt - titokzatos offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetők vásárolnak meg, kétféle áron készült szerződések alapján. A különbséget felszívja az offshore cég – ott pedig a millióknak nyoma vész. A kft.-ken keresztül a külföldi - újabb fizetés ellenében - hozzájut az ingatlanhoz.

182 koronavírusos beteg halt meg, majdnem 7700-an vannak kórházban

182 koronavírusos beteg halt meg, majdnem 7700-an vannak kórházban

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban