A forint visszatérhet a 250 forint/euró árfolyamhoz, ha a nemzetközi befektetőket sikerül meggyőzni: a küszöbön álló intézkedéseket a kormány végrehajtja, köztük a nagy ellátórendszerek átalakítását beindítja - fejtette ki többek között Suchman Tamás, a fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos a hvg.hu-nak.


Suchman Tamás
hvg.hu: Ön az Inforádió Aréna c. műsorában felvetette, hogy kívánatos lenne a Magyarországnak nyújtott hitelek átütemezése. Most többen szemrehányással illetik.

Suchman Tamás: Nem ezt mondtam. Magyarország vonatkozásában el sem hangzott az „átütemezés” szó. Azt mondtam: az EU-nak vannak gazdaságilag erős, közepes és gyenge országai. Utóbbiak közül egyesek a válság hatására bedobhatják a törülközőt, úgy, ahogy ezt Izland tette. De itt nem Magyarországra gondoltam, hiszen mi mindig jó fizetők voltunk, soha nem kértünk átütemezést. Más kérdés, hogy a bizalom hiányában leállt a pénzmozgás körülöttünk, a bankok nehezen finanszíroznak magyar befektetéseket. De nemcsak velünk van baj.

Az a sokk, mely tavaly októberben érte a világ bankrendszerét, múlófélben van, és az egyes országok különböző módszerekkel, többek között államosítással, állami tulajdonszerzéssel igyekeznek elejét venni az összeomlásnak. Magyarország számára kedvező lehet, hogy az utóbbi időben, azokat az anyabankokat is sikerült stabilizálni, melyeknek leányintézetei nálunk működnek. Remélem, hogy az az ötmilliárd eurós segítség, amelyet az MNB nyújt a kereskedelmi bankoknak, lehetővé teszi az utóbbiak hitelnyújtási tevékenységének felújítását. Ez ügyben a kormány vezetői magas szintű tárgyalásokat kezdeményeztek az érintett bankok vezetőivel. Egyik barátom mondta bölcsen: a válságra úgy kell gondolnunk, mint a nyugat felől érkező dunai árra: biztosan nem tartóztathatjuk fel, de ha jól megépítjük a gátakat, képesek vagyunk kormányozni a víztömeget.

hvg.hu: Sokan még mindig amiatt füstölögnek, hogy a kormány a Nemzetközi Valutaalaptól elsietve vette fel a hitelt, a globális pénzügyi szervezetek immár pórázon vezetnek bennünket. Ön nyilván nem osztja ezt a véleményt.

S.T.: A nemzetközi szervezetek részéről a hitelnyújtás bizalmi kérdés volt. Mi mindig jó partnerei voltunk a Valutaalapnak, a Világbanknak vagy az Európai Beruházási Banknak. Pontosan törlesztettük a hiteleinket is, hatvan éve fordult elő utoljára, hogy Magyarország nem fizetett a hitelezőinek. A Valutaalap nem szokott hitelt nyújtani csődbe jutott országoknak. A kormány folyamatosan készíti elő azokat a programokat, melyeknek megvalósításához fel kívánjuk használni a kölcsönt, nem kapkod, átgondolja a terveket. Egyébként minden ajánlásukat nem kell szó szerint megfogadni. Washingtonban csak a kereteket szabtak meg, a kormányzat ezeket saját szuverén döntéseivel tölti ki. A hitelképesség azonban mindenütt függ a költségvetés egyensúlyától, nálunk is.

hvg.hu: Ám úgy tűnik, a válság neheze, a megszorítások java még hátra van.

S.T.: Nem hiszem, hogy megszorításnak kell nevezni a nagy elosztó rendszerek - húsz év késéssel történő – racionális átalakítását. Ez rövidtávon talán hátrányosan érint bizonyos rétegeket, de hosszabb távon mindenkinek a javára válik. Megvonjuk a leggazdagabbak szociális juttatásait, mégpedig azért, hogy több jusson a legszegényebbeknek.

hvg.hu: Valóban azt gondolja, hogy azt, amit a leggazdagabbakon meg lehet takarítani, az elég lesz a szegények kisegítésére?

S.T.: Kétségtelen, hogy a társadalmi piramis alsó rétege sokkal szélesebb, mint a legfelső, de a reformokkal valamilyen irányba el kell indulni. Nem a reformok befejezését várja tőlünk a nemzetközi pénzvilág, hanem azt, hogy végre elkezdjük őket.

hvg.hu: Ennek ellenére, még mindig nagy a bizalmatlanság az üzleti életben, mindenki kivár. A valutatőzsdéken a forint árfolyam heves ingadozásokat mutatott. Meddig romolhat még a forint az euróhoz képest?

S.T: Tény, hogy korábban nem tudtunk elképzelni 300 forintos eurót, de én hiszek abban, hogy az euró árfolyama előbb-utóbb visszatér a 250 forint körüli tartományba. Amikor a pénzpiacok február 16-án megismerik a miniszterelnök intézkedéseit, és meggyőződnek arról, hogy ezeket a kormány meg is valósítja, akkor a forint árfolyama is stabilizálódni fog. Sajnos, minden válságnak vannak károsultjai, egyének és önkormányzatok egyaránt. A kormánynak segítenie kell rajtuk, hiszen ha idejében nem avatkozik közbe, a baj még nagyobb lehet.

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzt ad a Facebook a felhasználóknak, hogy "lehallgathassa" őket

Pénzt ad a Facebook a felhasználóknak, hogy "lehallgathassa" őket

Ismét vény nélkül kapható az Algopyrin

Ismét vény nélkül kapható az Algopyrin

Különleges funkciót találtak az Android 11-ben, és nem tudni, hogyan működik

Különleges funkciót találtak az Android 11-ben, és nem tudni, hogyan működik

Eladta egyik közös ingatlancégét a Garancsi-Hernádi-Csányi hármas

Eladta egyik közös ingatlancégét a Garancsi-Hernádi-Csányi hármas

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Vaddisznó támadt rá, nem sokon múlt a fiú élete

Vaddisznó támadt rá, nem sokon múlt a fiú élete