szerző:
Dobozi István

Kormányozható lesz-e Amerika a következő két évben vagy a politikai bénultság lesz úrrá Washingtonon? Vélemény.

Népszavazás Trumpról - 2018
Hivatalosan a képviselőház és a szenátus megújításáról, illetve megannyi kormányzói posztról szól a november 6-i amerikai félidei választás, az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ez nem más, mint egy népszavazás Donald Trump politikájáról. A HVG és a hvg.hu tudósítója a helyszínen követi az eseményeket.
Friss cikkek a témában

Az amerikai politikai rendszerre a nonstop választási üzemmód jellemző. A választások egybefolynak: amint befejeződik egy országos vagy helyi választás, máris indul a felkészülés a következőre. Két évvel a legutóbbi elnökválasztás és részleges kongresszusi voksolás után, november 6-án félidős referendum lesz: szövetségi szinten újraválasztják az összes kongresszusi képviselőt, a szenátorok harmadát és az állami kormányzók többségét.

A hivatalban lévő elnök pártja szinte mindig teret veszít a félidős választásokon. Varázslatos módon az amerikai szavazók két évszázada úgy alakítják a politikai fékek és ellensúlyok rendszerét, hogy a végrehajtó hatalmat (Fehér Házat) birtokló pártot ellensúlyozza az ellenzéki pártnak a törvényhozásban (a Kongresszus egyik vagy mindkét házában) élvezett többsége. Történelmileg rendkívül ritka a jelenlegi politikai felállás, amelyben az elnököt adó Republikánus Pártnak többsége van a Kongresszus mindkét kamarájában. (A legutóbbi két időközi választásnál, Barack Obama elnöksége idején a republikánusok 2010-ben először a Képviselőházat hódították el a demokratáktól, 2014-ben pedig a Szenátust is.).

Republikánusok ellenőrzik az állami szintű parlamentek és kormányzók java részét is. Ráadásul a konzervatív Brett Kavanaugh közelmúltbeli, drámában nem szűkölködő kinevezésével még a Legfelsőbb Bíróságon is a republikánusok javára billent át a mérleg nyelve.

Trump: veszély a demokráciára?

Republikánus fölény tehát szinte minden szinten. Ennek kapcsán a demokrata párti vezetők előszeretettel beszélnek a „lopakodó diktatúra” veszélyéről, amelyet csak tovább fokoz Donald Trump excentrikus személyisége, cezaromániásnak tekintett elnöki stílusa. Például ahogy figyelmen kívül hagyja az igazságügyi szervezetek függetlenségének elvét vagy a „nép ellenségeinek” bélyegzi meg az ellenzéki média fő szócsöveit. Ezért a Demokrata Párt számára a novemberi választások fő tétje a mélyülő „autoritarianizmus” feltartóztatása, a fékek és ellensúlyok helyreállítása a Kongresszus fölötti demokrata ellenőrzés részleges vagy teljes megszerzésével.

A választási harcba magát teljes mellszélességgel bedobó Barack Obama ex-elnök szerint döntő fontosságú pillanat érkezett el: az amerikai demokrácia sorsa függ a novemberi szavazástól. „Állítsátok meg Donald Trumpot!” – ez lehetne a demokraták mozgósító csataszava. Helyette egy laposan hangzót választottak: „Kössünk jobb üzletet az amerikai demokrácia számára!”.

Ezzel a háttérrel a választások stratégiai tétje az, hogy

véget ér-e a Republikánus Párt nyomasztó fölénye Washingtonban és országszerte

(kivéve a keleti és nyugati parti megapoliszokat magukba foglaló államokat, mint például Kalifornia és New York). Vagyis sikerül-e demokrata többséget kialakítani a Kongresszus egyik vagy mindkét kamarájában, amellyel Trump és a mögötte fegyelmezetten felsorakozó republikánus pártvezérkar kordában tartható lenne az elnöki ciklus második felében.

 

©

Általános vélemény Washingtonban, hogy ez lesz az utóbbi évtizedek legfontosabb félidős választása, komoly kisugárzással nemcsak az elnöki ciklus hátralévő részére – mindenekelőtt a Fehér Ház törvényhozási eredményességére –, de a 2020-as elnökválasztásra is. Kizárt, hogy egy esetleges kongresszusi földcsuszamlás – mindkét házban demokrata többség – esetén Trump legyen a republikánusok hivatalos jelöltje a következő elnökválasztáson.

Az elméletileg lehetséges másik két forgatókönyv esetén – demokrata többség a Képviselőházban tandemben a republikánus szenátusi fölénnyel; mindkét házban marad a jelenlegi republikánus többség – borítékolható Trump újbóli elnökjelöltsége.

Az impeachment Damoklész-kardja

A félidős választások másik nagy tétje az, hogy képviselőházi győzelmük esetén a demokraták alkotmányos vádemelést (impeachment) emelhetnek Trump elnök ellen, amihez elegendő az egyszerű többség. Az igazságszolgáltatás akadályozására hivatkozva a Demokrata Párt "progresszív", populista szárnya zajosan követeli az elnök elleni politikai vádeljárást.

Vezetőjük, Nancy Pelosi – a Képviselőház várható új elnökeként – könnyen engedelmeskedhet a nyomásnak, a személyes ellenségének tekintett elnök politikai nyársra húzásának. Annak ellenére is, hogy teljesen kilátástalan a kétharmados szenátusi többség elnyerése az elnök tisztségéből való elmozdításához. (Minden valószínűség szerint impeachment várna Brett Kavanaughra is az eskü alatt tett hamis vallomás vádja miatt; a kongresszusi procedúra ugyanaz.)

Az impeachment háború nem csupán a kétpárti szakadék további szélesedéséhez vezetne, de Washington teljes politikai paralízisének kockázatát is magával hozná. Különösen azután, hogy demokrata többség esetén – különböző okokra hivatkozva – a kongresszusi vizsgálatok lavinája zúdulna az elnökre és családjára, valamint a kormányzati apparátus számos tagjára.

Lesz-e óriás kék hullám?

Annak ellenére, hogy novemberben Donald Trump neve nem szerepel a szavazólapokon, mindenki tudja, hogy ez a referendum valójában róla fog szólni, mint minden az amerikai politikában 2015. júniusa óta, amikor bedobta magát az elnökválasztási küzdelembe. Ám a Trumppal kapcsolatos előrejelzéseknél ajánlatos a nagyfokú óvatosság, mivel az eddigiek hemzsegtek a méretes baklövésektől. Annak idején viccnek tartották az elnökválasztási harcba való beszállását, és utána padlót kellett volna fognia a republikánus előválasztásokon. Ehelyett ő lett a párt elnökjelöltje. Arra pedig már semmi esélyt nem adtak neki, hogy a végjátékban győzzön Hillary Clinton, az előre megkoronázott politikai királynő ellen.

Megvalósulhat-e a demokraták dédelgetett álma november 6-án a kongresszusi többség elnyerésére? Egy ideig úgy tűnt, hogy Trump elnök közvéleménybeli népszerütlenségére és a választói „lelkesedési” tényezőre alapozva a Képviselőház mellett sikerülhet még a Szenátus – korábban teljesen reménytelennek tartott – megkaparintása is. (A választói motiváltság pártok közötti különbsége általában jelentős hatással van az alacsony részvételű félidős választások kimenetelére.)

A szenátusi választási térkép azonban roppantul nehéz a demokraták számára, mivel a megüresedő szenátori székek aránytalanul nagy hányada (háromnegyede) esik rájuk, vagyis a számok nyelvén inkább nekik van több vesztenivalójuk. Ráadásul jórészt olyan vidéki, konzervatív és Trump-barát államokban kellene lefaragni a republikánusok sovány – két székes – szenátusi fölényét, mint például Texas. Ez csaknem lehetetlen vállalkozás, különösen azután, hogy a Kavanaugh-ügy alaposan feltüzelte Trump hűséges törzsszavazóit. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy november 6-án nem lesz komoly gond a republikánus választói részvétellel.

A Gallup legutóbbi felmérése szerint a demokratákat eddig favorizáló – főként a kisebbségek és fiatalabb korosztályok magas szavazási motiváltságából erededő – „lelkesedési rés“ a hibahatáron belüli szintre zsugorodott a kampány véghajrájára. Ebben szerepe van Trump elnöknek is, aki már hetek óta kampányüzemmódba helyezte magát. Hatalmas, lelkes tömegeket vonzó nagygyűléseken a terepen támogatja meg a veszélyben lévő republikánus jelölteket, akik Trump személyes kampánytámogatását a választási diadal egyik zálogának tekintik.

Nem véletlenül: a hatvan millióra taksált rendíthetetlen törzshívei annál jobban kitartanak az elnök mellett, minél erősebben támadják őt politikai ellenfelei, a fősodrú liberális média és a kulturális elit. A republikánus bázis 80-90 százalékának „nagyon tetszik” az eddigi elnöki teljesítmény. Trump gyakorlatilag azt művel az őt vakon követő tömeggel, amit akar. Mesteri hatásfokkal ijesztgeti őket az impeachment, a „radikális baloldali erőszak és csőcselék” rémével, valamint az eddig elért trumpi vívmányok (köztük az ünnepelt adócsökkentés) visszacsinálásával, ha engedik, hogy a demokraták győzzenek novemberben.

Kétpárti patt

A Szenátussal szöges ellentétben igen kedvező a demokraták számára a képviselőházi választási térkép: javarészt etnikailag tarkább vagy magasabb jövedelmű, Trump-gyűlölő külvárosi körzetekben kell legalább 23 új széket begyűjteni a többség bebiztosításához. Ez még tárgyilagos republikánus elemzők szerint is fölöttébb reális lehetőség, szinte csak megerősítésre váró tény.

A demokratáknak kedvez az is, hogy az idén szokatlanul sok republikánus honatya jelentette be végleges visszavonulását a Képviselőházból, köztük mérsékelt beállítottságú, Trumpot nyíltan bíráló politikusok, akik éppen emiatt tették magukat célponttá a trumpista törzsszavazók számára. (Ilyen párton belüli „vesztes” visszavonulók a Szenátusban is vannak, köztük olyan Trump-ellenes nagyágyúk, mint az arizónai Jeff Flake és a Tennessee-i Bob Corker, a külügyi bizottság elnöke.) A Trump-kormánynak tulajdonított bikaerős gazdaság, a félévszázada legalacsonyabb munkanélküliség és az elmúlt három évtized legmélyebb adóvágása azonban várhatóan gátat vet majd a korábban megjósolt „nagy kék hullámnak“, a demokrata cunami merész álmáról nem is beszélve.

Összegezve: a legvalószínűbb választási forgatókönyv a republikánus politikai monopólium részleges megszűnése és a megosztott kongresszusi hatalom felé mutat Washingtonban. Jó hír ez az Amerikát a trumpizmus „lopakodó diktatúrájától” féltő erők számára. A fékek és ellensúlyok rendszere azonban – több oknál fogva – már egy ideje nem működik hatékonyan Amerikában. Donald Trumppal a Fehér Házban és a várható demokrata többséggel a Képviselőházban minden korábbinál jobban fennáll a kétpárti patthelyzet, a politikai cselekvőképtelenség, a rettegett „gridlock” veszélye a Potomac partján.

Fake news – mondja erre Trump.

 

A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Műpéniszes bábuval kampányolt Lázár egy kispesti iskolában a dohányzás ellen

Műpéniszes bábuval kampányolt Lázár egy kispesti iskolában a dohányzás ellen

Adományokkal próbál életben maradni egy színház a kultúr-tao megszüntetése után

Adományokkal próbál életben maradni egy színház a kultúr-tao megszüntetése után

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Elő a téli gumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Elő a téli gumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi