Bajorország: a történelem vége?
Világ

Bajorország: a történelem vége?

Ami rendíthetetlennek tűnt Bajorországban, az mind megrendült a hétvégi tartományi választáson. Molnár Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójának elemzése.

Vélemény

Tűz a benzinre

Nem szükséges bizonygatni, hogy a 60 dollár körüli olajár önmagában kifejezetten előnyös a költségvetésnek és az olajcégeknek. Ezért halad vontatottan minden olyan program, amely a kőolajszármazékok alternatíváinak elterjesztését célozza, pedig EU-előírás, hogy ezek arányát a szinte nulláról 2010-ig 2 százalékra kell emelnünk

Vélemény

Élet az eurón kívül

Közgazdaságilag nehéz indokokat találni az euróövezeti belépés késleltetésére. És nem lenne célravezető a belépéshez szükséges államháztartási feltételek pusztán formális teljesítése sem.

Vélemény

Hegyi Árpád Jutocsa, az Opera új főigazgatója

"Jutocsa ínyencet jelent, Árpád vezér egyik gyermekét nevezték így. Becsületes operaszerető mérnök apámtól kaptam, de a szakmában ma mindenki csak Jutónak hív" - indít névmagyarázó nyitánnyal az 50 évesen a pesti Opera élére emelt, rendezőnek tanult főigazgató.

Vélemény

Gregor Gysi: "A vadkapitalizmushoz nem akarunk visszatérni"

Az előrehozott választásokra készülő Németországban a pártok, a sajtó és a közgazdaság-tudomány egyaránt neoliberális beállítottságú- állítja Gregor Gysi (57 éves), az újabban sokak számára meglepően nagy népszerűségnek örvendő Baloldali Párt listavezetője. Szerinte a baloldali kísérlet kudarca nem ok a gondolat feladására.

Világ

Hadszíntér a Közel-Kelet

Londonban bombák robbantak, mert bombákat akartak robbantani. De ez egy háborúban nem szokatlan és nem is meglepő. Négy évvel a World Trade Center ikertornyainak lerombolása után érdemes lenne tudomásul venni, hogy a liberális demokráciákat megtámadták. Ez a háború azonban nem előzmény nélkül való.

hvg.hu Vélemény

Újságíró esete a szóvivővel

Vészesen közeledik augusztus 5-e, amikor Sólyom László, Magyarország új államfője elfoglalja hivatalát a Sándor palotában. Még emlékszünk 2000. augusztus 4-re, amikor 120 millió forintért volt ágyúdörgés, parádé, és szabadtéri koncert az előd, Mádl Ferenc beiktatása alkalmával. Vajon idén is hasonlóra számíthatunk? Ennek járt utána - vesztére - a HVG újságírója a kormányszóvivői irodánál.

Hirschler Richárd Vélemény

Amikor a személyzetiseket megdermesztették az idegen szavak

Alig 25 éve még nem voltak humánerőforrás vezetők, csak a párt hű katonáiként eljáró személyzetisek. Egyikük, a HVG-nek adott interjúban óv a vezetők automatikus kiválasztásától „ami politikai károkat okoz”, és elítéli a becsületes embereket lefegyverző „áltudományoskodást”. Miközben Dániában a jóléti modell gondjairól panaszkodtak, a lengyel kormány megszorító intézkedéseit követő felháborodás utat nyitott a szocialista rendszert alapjaiban megrázó Szolidaritás mozgalomnak.

Vélemény

Rácz Jenő egészségügyi miniszter

A miniszterváltást követően, 1996-ban meghívják a kalocsai városi kórház főigazgatóságába, a minisztérium furcsa összetételű füstje azonban már megcsaphatta, mert amikor 2002-ben Csehák Judit helyettes államtitkárának invitálja, azonnal települ vissza Pestre. Aztán megy a miniszter asszony, majd az utód is, és egyszerre csak ő kap felkérést a bársonyszék elfoglalására.

Vélemény

Szikora János: "Ami már kiment, azt sokkal nehezebb visszaszedni"

Nem ígér nyugodt álmokat a svindliseknek Szikora János (50 éves), az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke. Igaz, neki sem lehetnek nyugodt álmai, hiszen nagyobb szigort és több bevételt várnak el tőle pénzügyminisztériumi főnökei. Segítségére lehetnek viszont , az adókerülők rejtőzködését nehezítő törvénymódosítások, amelyeket a parlament a minap fogadott el.

Vélemény

Hollandia és a népszavazás

Jan Peter Balkenende, Hollandia miniszterelnöke, a HVG-nek írt exkluzív cikkében leszögezi: az unió jelenlegi helyzete nem az út vége, hanem egy új út kezdete. "Európa tovább erősödhet, ha van elég bátorságunk őszintén beszélni egymással."

Vélemény

Molnár-ügy, avagy a kontraszelekció diadala

Egy eleve rosszul indult, rossz ügy: kínos végkifejlet felé közeledik az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság. A bizottság elnöke Molnár László, nem kerülheti el az elnöki tisztről való lemondást, az MSZP pedig nem tud olyan jól kijönni ebből az ügyből, mintha bele sem ment volna.

Világ

Interjú a londoni Iszlám Kulturális Központ fejével

A terrorizmus ellen ideológiai fronton is háborút kell vívni - ért egyet a brit kormányfővel Ahmad Al-Dubayan (43 éves). Az általa vezetett legnagyobb londoni mecsetben általában nem politizálnak, de a terrorakció után kivételt tettek: imámuk mélységesen elítélte a merényletsorozatot.

HVG Gazdaság

Interjú a Cisco elnökével a technológiai fejlődésről

A jövő a virtuálissá váló, önmagukat megvédeni képes számítógépes hálózatoké - jósolta a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártójának, az amerikai Cisco Systemsnek a vezérigazgatója, John Chambers (55 éves), aki most járt először Magyarországon.

Vélemény

A püspökök tudják

A múlt héten "kiragadott idézetek jelentek meg" abból a levélből, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nevében Veres András püspök intézett az Oktatási Minisztérium államtitkárához némely tervezett rendeletmódosítások miatt. Erős szavakkal kárhoztatja Veres, hogy az általános iskola első három évében nem buktatják meg azt a lusta, haszontalan, vagy csak elmaradott gyereket, aki például nem tanul meg olvasni. Olyan alsófokú intézményekről vizionál, amelyek "az analfabetizmus, a deviáns és agresszív magatartásformák és a műveletlenség melegágyai lesznek". Megerősíti, hogy az egyház a rendpárti, szigorú, teljesítménycentrikus, konzervatív, következetesen büntető és jutalmazó oktatást várja el az államtól, és ezt kívánja megvalósítani saját iskoláiban.

Vélemény

Katonai blöff

Rájátszva a lakosság fokozott veszélyérzetére, a kormány egy szimulált, de inkább kitalált légtérsértéssel próbált nagyobb nyomatékot adni a Zengőre tervezett radar ügyének.

Gazdaság

Német-magyar porcelán

Tulajdonképpen nagyon egyszerű ügy ez az immár hónapok óta húzódó magyar-német munkaerő-piaci csetepaté. Csak attól függ, honnan nézzük.

Vélemény

Mayer Aranka: koronatanú

A 47 esztendős egykori operettszubrett sikeres színpadi pályát futott be, de országos ismertségre csak akkor tett szert, amikor az Orbán Viktorral kapcsolatba hozott szőlőügyekben főszerephez jutott.

Vélemény

Gyurcsány és Orbán: két balkezes csatája

A politikát nem gólra játsszák, hanem szavazatokra, az eredményt a szavazólappal „pontozó” választók döntik el. Az eredményhirdetésre a választások éjszakájáig kell várnunk. Ennyiben a politika inkább hasonlít a bokszra mint a focira. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor meccse élvezetes küzdelmet hozott, bár feltűnő volt, hogy mindketten főleg ballal ütnek.

Hirschler Richárd Vélemény

Az Orbán–Eörsi capoeira-mérkőzés

Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló bizottság előtt szerdán megjelent a névadó, hogy megbirkózzon három órányi kérdésözönnel. Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Szabó Zoltán (MSZP) vitték a prímet, de míg Eörsivel mintha a brazil capoeirát, azaz a vad mozdulatokból álló, akrobatikus, egymást nem érintő lábtáncot járta volna a volt miniszterelnök, addig valóságos csűrdöngölős volt a Szabóval lefolytatott kérdezz-felelek.

Vélemény

Portré a Professzorok Batthyány Körének elnökével

"Magyarországon már szinte mindenki nemes. Én is. Nárai nevű faluból származó őseim Kőszeg ostroma után kaptak bocskoros nemességet" - merít mélyet a múltban a jobboldal szellemi sorvezetőjének szánt Szent István-terv egyik, 62 éves főfelelőse.

1
382 383 384 385 386
391
Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Az év legvakmerőbb vádlottja a tárgyalás közben, a bíró és az őrök előtt akart drogot adni társának

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

Komoly díjat hódított el egy angliai magyar pék

A címlapról ajánljuk