Tetszett a cikk?

Földkelte-felvételeket is hoz majd az első kereskedelmi űrjárat, amely egy éven belül megindulhat a Holdra: a TransOrbital Inc. nevű cég TrailBlazer nevű űrhajójának  jogosítványa felfedezésre, fotografálásra és landolásra szól.

A kaliforniai vállalkozás egyenesen az Egyesült Államok külügyminisztériumától és a kereskedelmi minisztériumhoz tartozó Óceán- és Atmoszféra Hivataltól kapott engedélyt a járat beindítására és  a történelem első magánerejű holdraszállásáának végrehajtására. A Hold maszekosításáért folyó amerikai harcot nemcsak a vállalkozás úttörő volta, hanem a profit reménye is hevíti.
Az űrhajó a tervek szerint a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból indul 2003-ban. A kereskedelmi járattal bárki elküldheti háromszáz és húszezer karakter közötti üzenetét (17-60 amerikai dollár), névjegykártyáját (2500 dollár), valamint kedvenc tárgyát (2500 dollár grammonként) a Holdra. (Arra a cég nem vállal garanciát, hogy a Holdra küldött tárgyak eredeti halmazállapotukban látnak holdvilágot.) A TrailBlazer fényképezni is fog: földfelkeltét, Hold-tájat, s a képeket várakozásaik szerint kitűnően értékesítik majd filmekben, számítógépes játékokban.
A Hold-bizniszben más amerikai cég is érdekelt: a Virginia állambeli LunaCorp nevű vállalat 2003-ban tervezi Hold körüli pályára állítani műholdját, s aligha marad versenytárs nélkül a TransOrbital. A közeljövőben mégsem várható, hogy gyorsétterem vagy mozi nyílik a Föld körül keringő bolygón, még ha ennek jogi akadálya nincs is. 1979-ben az ENSZ az úgynevezett Hold  Szerződésben az emberiség közös örökségének nyilvánította az égitestet, melyet a megállapodás értelmében csak minden nemzet közös érdekében lehet (ki)használni. Az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió - többek közt - azonban nem írta alá a szerződést.
TransOrbital Inc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

A leggazdagabb 1 százalék több légszennyezettségért felelős, mint az EU

A leggazdagabb 1 százalék több légszennyezettségért felelős, mint az EU

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson

Radar360: Reálkereset? Sok jóra ne számítson